Şimşek: Enflasyonun 2024’ün ikinci yarısından sonra aşağı yönlü kalıcı bir trende girmesini bekliyoruz

Okuma Süresi: 3 Dakika
Şimşek: Enflasyonun 2024’ün ikinci yarısından sonra aşağı yönlü kalıcı bir trende girmesini bekliyoruz
Doviz.com
16.09.2023 16:38

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, enflasyonla mücadelede kararlı olduklarını belirterek, “Enflasyonun 2024’ün ikinci yarısından sonra aşağı yönlü kalıcı bir trende girmesini bekliyoruz” dedi.

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) çatısı altında faaliyet gösteren Dünya Türk İş Konseyi (DTİK), Cumhurbaşkanlığı’nın düzenlediği programda Türk ve Türkiye dostu diaspora temsilcilerini İstanbul’da bir araya getirdi.

Haliç Kongre Merkezi’nde gerçekleşen Dünya Türk İş Konseyi 10. Kurultayı’na Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de katıldı. Bakan Şimşek programda katılımcılara konuşma yaptı.

Bakan Şimşek’in konuşmasından öne çıkanlar şöyle:

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, “Küresel arka plan her zaman çok değerlidir. Dünya gerçekten düşük büyük bir büyüme döneminde, önümüzdeki 5 yıl ortalama yüzde 3 civarında bir küresel büyüme öngörülüyor. Bu kısmen tabii ki yüksek enflasyonla mücadele için parasal sıkılaştırmayı yansıtmakla birlikte aslında daha yapısal birtakım karşı rüzgarları yansıtıyor. Çünkü dünya çok büyük bir borç içinde büyümeyi sınırlıyor. Ciddi bir nüfusta bir yaşlanma söz konusu, yatırımlarda nispeten düşük bir seyir var. Verimlilik düşük seyrediyor. Bütün bunları bir arada düşündüğümüzde zaten büyümeyi sınırlıyor. Ama en önemli konu dünyada çok ciddi bir jeopolitik çöküntü var. Yani dünya aslında son yıllarda büyük bir çekişme nedeniyle korumacı bir patika yoluna devam edecek gibi görünüyor. Tabii ülkemiz için bu önemli fırsatlar da içeriyor, birtakım tehditler de içeriyor.

“Önce bir makro finansal istikrarı tesis etme durumundayız”

Ülkemiz açısından baktığımız zaman özellikle pandemi sonrası da bir trende dönüşmüş olan, yakın yerlerden tedarik veya dost ülkelerden, piyasalardan tedarik trendi çok önemli bir trend. Dolayısıyla ben Türkiye’nin o açıdan çok büyük avantaja sahip olduğunu düşünüyorum. Çünkü Avrupa Birliği gibi çok önemli bir bölgeye sadece coğrafi anlamda yakın değiliz. Gümrük birliğiyle ve uzun süredir devam eden adaylık tabii ki ilişkisi nedeniyle dost ülkelerden tedarik kategorisine yakın piyasalardan tedarik tabii ki özelliğine sahip bir ülke. Benzer bir şekilde aslında Orta Asya’yla, Balkanlar’la, Ortadoğu’yla, hatta Afrika’yla yine yakın piyasalardan tedarik ve dost ülkelerden tedarik noktasında ben Türkiye’nin ön plana çıkacağına inanıyorum. Bu trend bizim lehimize tabii önce bir makro finansal istikrarı tesis etme durumundayız.

“Enflasyonla mücadelede biz kararlıyız”

Bizim programın üç tane temel bileşeni var. Birinci bileşeni dezenflasyon. Yani fiyat istikrarının tekrar sağlanması. Maalesef dünyada da pandemi sonrası çok yüksek enflasyonist bir dönem söz konusu ama tabii Türkiye’deki enflasyon çok daha yüksek seviyelerde. Enflasyonun yüksek olduğu yerlerde iş yapmak kolay değil. öngörülebilirlikten, sürdürülebilir büyümeden bahsetmek zorlaşıyor. Türkiye’yi tekrar yüksek, sürdürülebilir, dengeli bir büyüme patikasına sokmak için enflasyonla mücadelede biz kararlıyız. Daha önce başardık, tekrar başaracağız.”

REKLAMI KAPAT X