Şimşek: “Erken Seçim, Belirsizliğin Sona Ermesini Sağlayacak”

Okuma Süresi: 2 Dakika
Şimşek: “Erken Seçim, Belirsizliğin Sona Ermesini Sağlayacak”
Doviz.com
20.04.2018 15:49

Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Dünya Bankası’nın  "Bahar Toplantıları"na katılmak üzere  ABD'nin başkenti Washington'a giden Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, ABD Ticaret Odası ve “Turkish Heritage Organization”’un düzenlediği toplantıda Amerikalı iş insanları ve sivil toplum liderlerine Türkiye ekonomisinin genel durumu  ile ilgili bir sunum yaptı. 

 

Erken seçim kararına ilişkin olarak,  "Piyasaların erken seçime tepkisi çok olumluydu. Neden? Çünkü normalde yerel seçimler Mart 2019'da, cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimleri ise Kasım 2019'da yapılacaktı. Bu nedenle, insanlar gelecek 1,5 yıl boyunca belirsizlikten endişelenecekti," diyen Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek,  sözlerini şöyle sürdürdü, "Seçimleri öne almanın, Türkiye'nin beklentilerini iyileştirdiğini düşünüyorum çünkü bu şekilde çok daha hızlı olacak, seçimlerden sonra ikinci ve üçüncü nesil reformlara odaklanabileceğimiz beş yıllık yeni bir dönem başlayacak," dedi.

 

Konuşmasında,  Türkiye ekonomisinin 2017’de %7,4 büyüyeyerek beklentileri aştığını ve G20 ülkeleri arasındaki en hızlı büyüyen ekonomi  olduğunu vurgulayan Şimşek, “hükümetin bu yılki büyüme tahmininin % 5,5 olarak belirlediğini,  artan yatırımlar, güçlü iç ve dış talep ile yükselen turizm gelirlerinin büyümeyi destekleyeceğini, “ ifade etti.  

 

Türkiye'nin tüm yükselen ve gelişen ekonomiler gibi bazı makroekonomik zorluklarla karşı karşıya kaldığını söyleyen Şimşek, "bunlardan biri enflasyon. Enflasyonu güçlü performansın anahtarı olduğu için yeniden tek haneli rakamlara düşürmek önemli. Şu an geçici olarak çift haneli rakamlara yükselen enflasyonda döviz kurundaki zayıflık belirleyici rol oynadı," dedi.

 

Türkiye'nin cari açık sorununa değinerek, “petrol ve altın haricindeki cari açığın gayrisafi yurt içi hasılanın (GSYH) %0,5'i kadar düşük olduğunu,” belirten ve  “cari açığın, kredi büyümesiyle yakıdan ilgili olduğunu,  artık kredi büyümesi yavaşlamaya başladığı için cari açığın da azalmaya başlayacağını düşündüğünü," açıklayan Şimşek,  "Eğer bize cari açığı düşürmekte yardım ederseniz, biz de size istediğiniz şekilde yardım ederiz," şeklinde konuştu.

 

Konuşmasında Türkiye'nin Dünya Bankası ile iş yapma kolaylığı konusunda sıkı işbirliği yaptığını anlatan  Şimşek, "Sizlere iyi bir haberim daha var. Çok önemli bir yatırım iklimi reformu hakkında konuşacağız. Bu yılın mart ayında birinci sınıf bir reform gerçekleştirdik. İş yapma kolaylığı açısından ilk üçte genelde Yeni Zelanda, Singapur ve Hong Kong yer alır. Bu ülkelerde yeni bir şirketin kurulması yarım gün alır. Türkiye'de şirket kurmak artık sadece bir saat alıyor. Bu önemli reformla, Türkiye'nin iş yapma kolaylığı listesinde önce 30, sonra 20'li basamaklara yükselmesini umuyoruz. Türkiye şu an 60'ıncı sırada yer alıyor."

Başbakan Yardımcısı Şimşek, sunumunda Türkiye hakkındaki karalama kampanyalarını eleştirirken, "Maalesef, algıyla gerçek arasında koca bir fark bir. Algı gerçeklerden çok daha kötü durumda." yorumunu yaptı.

REKLAMI KAPAT X