![Şimşek: ''KKM azalarak bitiyor. Vergide ana para indirimi mümkün değil''](https://static.doviz.com/news/simsek-kkm-azalarak-bitiyor-vergide-ana-para-indirimi-mumkun-degil-1739083257.jpg)
Türkiye ekonomisinde enflasyonla mücadele, vergi politikaları ve döviz rezervlerine ilişkin önemli açıklamalar yapan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, enflasyonu 2024 yılı sonunda yüzde 24 seviyesine indirme hedefinde kararlı olduklarını belirtti. Kur Korumalı Mevduat'tan (KKM) çıkış sürecini adım adım yönettiklerini, kayıt dışılıkla mücadelede denetimlerin sıkılaştırılacağını ve uluslararası şirketler için yeni vergi düzenlemelerinin devreye girdiğini aktardı.
Enflasyonla mücadelede mesafe kat edildiğini vurgulayan Şimşek, ocak ayı verisinin beklentilerini değiştirmediğini belirtti. Vatandaşların hayat pahalılığı karşısındaki haklı tepkisini anlayışla karşıladıklarını ve enflasyonun gelir dağılımını bozduğunu ifade etti. “Çünkü enflasyon çok adaletsiz bir vergi gibidir. Özellikle sabit ve dar gelirlileri vurur. Gelir dağılımını bozar. Onun için enflasyon makroekonomik olarak baktığınız zaman en büyük bir kötülüktür. Mutlaka enflasyonla mücadele edilmelidir. Enflasyonla ciddi şekilde mücadele ediyoruz. Vatandaşımız müsterih olsun. Köklü çözüm peşindeyiz.” diyerek sorunun köklü şekilde çözülmesine odaklandıklarını ifade etti.
Para, maliye ve gelirler politikalarının yanı sıra yönetilen fiyatlar ve arz yönlü politikalarla enflasyonu bu yıl yüzde 42’den yüzde 24 civarına düşüreceklerini dile getirerek “Vatandaşımız da bunu gördükçe beklentilerini iyileştirecek.” şeklinde konuştu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bu konuda güçlü desteğinin bulunduğunu ve hayat pahalılığı konusunun ciddi şekilde ele alındığını dile getirdi.
Kur Korumalı Mevduatta (KKM) Sona Doğru
Kur Korumalı Mevduat'tan çıkış sürecini kontrollü bir şekilde yönettiklerini belirten Şimşek, KKM’nin ağustos 2023’te 3,4 trilyon liraya ulaştığını fakat şu an 1 trilyon liranın altına indiğini söyledi. Dolar cinsinden ise 144 milyar dolardan 30 milyar doların altına düştüğünü belirterek “Ağustos 2023'te 3,4 trilyon liraya çıkan KKM, şu anda 1 trilyon liranın altına indi. Dolar cinsinden 144 milyar dolardan 30 milyar doların altına indi. Bunun üçte birinden az bir kısmı şirketlerin yani tüzel kişilerin. Geriye kalanı gerçek kişilerin. Merkez Bankamızın bize verdiği perspektifi baz alırsak muhtemelen bu senenin ilk yarısında tüzel kişilere ilişkin bu programa son vereceğiz. Büyük ihtimalle bireyler açısından da yine bu sene içerisinde bitireceğiz. KKM'yi cazip olmaktan çıkarttık. KKM, 76 haftadır kesintisiz şekilde düşüyor. İstense bugün dahi adım atılabilir ama yumuşak geçişi tercih ettik. Peyderpey bu adımları atacağız.” açıklamasında bulundu.
Vergi Denetimleri Artıyor
Kayıt dışılıkla mücadelede kapsamlı bir denetim süreci başlattıklarını belirten Şimşek, “2025'te kapısını çalmayacağımız hiçbir mükellefin olmayacağını ilan etmek istiyorum. Mutlaka hem büyük mükelleflerin üzerine gideceğiz hem de kayıt dışı olan diğer bütün mükelleflerin üzerine gideceğiz. Analizler ve çapraz kontroller yapıyoruz ama bu dönemin en önemli özelliği sürekli sahada olacağız. 2024'te yaklaşık 2,2 milyona yakın yoklama yaptık. 1,2 milyon civarında bu denetime tekabül ediyor. 2025'te bunu arttırmak istiyoruz.” diyerek sahada aktif olacaklarını vurguladı.
Ev sahipleri için getirilen yeni uygulamaya da değinen Şimşek, kira sözleşmelerinin e-Devlet üzerinden yapılması sürecinin hızlandığını belirtti. Şu ana kadar 11 bin 600 kira sözleşmesinin e-Devlet üzerinden yapıldığını ayrıca Gelir İdaresi Başkanlığı internet sitesi aracılığıyla 38 bin kiracının form doldurduğunu aktardı. “Ev sahibi gelip gönüllü şekilde beyannameyi vermezse sadece 2024'ün kirasını incelemeyeceğiz. 5 yıl geriye gidip inceleme yapacağız.” diyerek kayıt dışı kira gelirlerine karşı sert denetimlerin devam edeceğini ifade etti.
Çok Uluslu Şirketler İçin Yeni Vergi Düzeni
Vergi politikalarıyla ilgili önemli adımlar attıklarını vurgulayan Şimşek, şirketlerden alınan vergiler konusunda muhalefetin iddialarına yanıt verdi. “Kurumlar vergisini yüzde 20'den 25'e, bankaların kurumlar vergisini yüzde 30'a, kamu-özel işbirliğinde yapılan yap-işlet-devret projelerindeki kurumlar vergisini de yüzde 30'a çıkarttık. İlk defa geçen sene dedik ki bundan sonra çok uluslu şirketler yani büyük yabancı şirketler en az yüzde 15 kurumlar vergisi verecek. İçerideki şirketler de en az yüzde 10 vergi verecek dedik. Hani şirketlerden vergi almıyor diyorlar ya. Bunların hepsini düzeltiyoruz. Dolayısıyla söylediğimize göre hareket ediyoruz. Söylediğimizle amel ediyoruz.” diyerek çok uluslu şirketlerin en az yüzde 15 kurumlar vergisi ödemek zorunda olduğunu belirtti.
Döviz Rezervlerinde 130 Milyar Dolarlık Artış
Türkiye’nin döviz rezervlerinde önemli bir artış yaşandığını açıklayan Şimşek, swap hariç net rezervlerde 130 milyar dolarlık bir yükselişin kaydedildiğini belirtti. Bu artışın büyük oranda vatandaşların ve şirketlerin portföy tercihlerindeki değişimlerden ve yurt dışından sağlanan orta-uzun vadeli borçlanmalardan kaynaklandığını ifade etti.
Son olarak faiz giderleri konusunda yapılan eleştirilere yanıt veren Şimşek, 2002’de vergi gelirlerinin yüzde 86’sının faize gittiğini, bu oranın 2024 yılında yüzde 17’ye düştüğünü söyledi. Ayrıca, milli gelir içindeki faiz yükünün de önemli ölçüde azaldığını belirtti.