St. Louis Fed Başkanı Bullard: “Faizlerin  Daha Fazla Artırılması Ters Etki Yaratabilir”

Okuma Süresi: 2 Dakika
St. Louis Fed Başkanı Bullard: “Faizlerin  Daha Fazla Artırılması Ters Etki Yaratabilir”
Doviz.com
14.04.2018 19:27

St. Louis Fed başkanı Bullard,  Cuma günü Washington Üniversitesi’nde yaptığı konuşmanın ardından basın mensuplarının sorularını cevaplandırdı.  Bu hafta açıklanan, enflasyon verilerinin fiyat baskılarının arttığına işaret etmesinin şaşırtıcı olmadığını  söyleyen  Bullard, “yıllık bazda çekirdek TÜFE’nin %2’nin üzerinde olduğunu,  ancak 2016 yılı boyunca da %2,0’nin üzerinde seyrettiğini, dolayısıyla faiz oranlarının daha düşük olduğu dönemdeki seviyesine geri geldiğini,” söyledi.

 

Şubat ayında yıllık bazda %1,8 artış gösteren Çekirdek TÜFE enflasyonu,  Çarşamba günü açıklanan verilere göre Mart ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre  %2,1 artış gösterdi.

 

 “Enflasyonun şu ana kadar ki seyrini şaşırtıcı bulmadığını,” ifade eden ve diğer Fed Başkanlarından farklı olarak, “mevcut faiz seviyesinin enflasyona etkisi nötr olduğu için  Fed’in faiz oranlarını daha fazla artırmasına gerek olmadığını,  faizleri artırmanın ters etki yaratacağını,”  ısrarla savunan St. Louis Fed Başkanı Bullard,  “mevcut faiz seviyeleri enflasyonu ne körükler ne de söndürür ,” dedi. 

 

Karşıt görüşte olan Fed yetkilileri ise sürdürülebilir ekonomik büyüme ve yükselen enflasyon karşısında, Fed’in, faizleri kademeli olarak artırarak ekonominin aşırı ısınmasını önlemesi gerektiğini savunuyor.

 

Aralık 2015’ten bu yana tam 6 kez faizleri artıran Fed, bu yıl sonuna kadar 2 kez daha faiz artışı yapılacağını öngörüyor.

 

FOMC  toplantılarında oy hakkı bulunmayan Bullard,  “I. çeyrek büyüme verilerinin beklentilerden düşük gelmesi halinde, FOMC üyelerinin bunun mevsimsel etkilere bağlı olduğu düşünerek orta vadeli tahminlerini değiştirmeyeceklerini düşündüğünü,” ifade etti.

 

“İşsizlik oranının mevcut %4,1 ‘lik seviyesinin çok fazla altına inmeyeceğini,” düşündüğünü ifade eden Bullard, Fed’in, enflasyon standartlarını, Kanada Merkez Bankasının yaptığı gibi 5 yılda bir  yeniden gözden geçirmesi gerektiğini, değişen dünya ile birlikte bazı politikaların güncellenmesine ihtiyaç olduğunu,” söyledi.

 

Bullard, son FOMC toplantısında faiz artışına gerek olmadığını dile getirdiğini, toplantı tutanaklarında yer alan tüm üyelerin faiz artışını desteklediği ifadesinin ise gerçeği yansıtmadığını söyledi. 

 

Getiri eğrisinin ciddiye alınması gerektiğini söyleyen Bullard, Trump yönetiminin mali politikalarının geçici etkilerine,  kalıcı faiz artışıyla karşılık vermenin yanılış olduğunu belirtti. 

REKLAMI KAPAT X