Suudi Ligi için geçen yaz 875 milyon dolar harcama yapan Suudi Arabistan bu transfer döneminde harcamalarında kısıtlamaya gidiyor.
Suudi Arabistan futbol kulüpleri, Krallık'ın zararları azaltma ve daha sürdürülebilir bir iç transfer piyasası oluşturma planları yapmasının ardından futbola yaptığı harcama çılgınlığını bu sezon tekrarlamayacak.
Suudi Profesyonel Ligi Operasyon Direktörü Carlo Nohra'ya göre, Suudi kulüplerine geçen yaz devletin varlık fonunun üç yıllık bütçesi tahsis edildi. Bu tahsisin artırılması için ise henüz bir plan yok.
"Oyuncuları elden çıkarmaları gerekecek"
Nohra, "Anlaşmalar sadece bir sezon için imzalanmadı, bu yüzden kulüplerin harekete geçmeye çalışması zorunlu, yeni oyuncular alabilmek için bir miktar bütçe açmak amacıyla oyuncuları elden çıkarmaları gerekecek" dedi.
FIFA'ya göre Krallık'taki takımlar geçen yaz yabancı oyuncu getirmek için 875.4 milyon dolar harcadı. Bu dönemde sadece İngiliz kulüpleri 1,98 milyar dolarlık harcamayla bu rakamı geçebildi.
Yıldız isimleri bünyesine aldı
Brezilyalı yıldız Neymar, Ballon d'Or ödüllü Karim Benzema ve Ajax'a satılan Liverpool FC'nin eski kaptanı Jordan Henderson büyük paralar karşılığında Suudi Arabistan'a transfer olmuştu. Bu imzalar, Portekizli ikon Cristiano Ronaldo'nun 2022'nin sonlarında Suudi ligine gelmesinin ardından yaşandı. Suudi Arabistan, Steven Gerrard ve Roberto Mancini gibi yabancı teknik direktörlerin de ilgisini çekti.
Taraftarları stadyuma çekmekte zorlanıyor
Suudi ligi geçtiğimiz yaz oyuncu satışlarından sadece 15.7 milyon dolar transfer geliri elde etti. Düzinelerce üst düzey küresel oyuncunun transfer edilmesine rağmen, lig hala taraftarları stadyumlarına çekmekte zorlanıyor. 2023-24 sezonu için ortalama seyirci sayısı şu ana kadar sadece 8,321 oldu ve bir önceki sezona göre yaklaşık %10 düşüş gösterdi. Nohra bunun sebebini ülkedeki stadyumlara bağlıyor.
Suudi Arabistan çok sayıda yeni stadyum inşa ediyor ve 2027'de AFC Asya kupasına ev sahipliği yapacak. Ülkenin 2034 Dünya Kupası'na ev sahipliği yapması için 40.000 koltuk kapasitesini aşan en az 14 stadyuma sahip olması gerekiyor. Şu ana kadar sadece iki saha bu kriteri karşılıyor.
Varlık fonu kan kaybediyor
Suudi Arabistan’ın ekonomisini petrol dışında farklı sektörlere yöneltmeye çalıştığı için son yıllarda bazı 'çılgın projelere' girişim yaptı. Turizm sektörünü geliştirmeye çalışmanın yanı sıra futbol liginin de gelişmesi için varlık fonundan yüklü bir harcama yaptı. Fakat harcamalar sonrası varlık fonunda ciddi bir açık oluştu ve ülke borçlanmaya gitmeye karar verdi. Suudi Arabistan geçtiğimiz günlerde ülkenin petrol devi Aramco'dan yüklü bir temettü satışı gerçekleşerek varlık fonuna can suyu buldu.