Swap hariç net rezervde rekor toparlanma hesaplandı

Okuma Süresi: 2 Dakika
Swap hariç net rezervde rekor toparlanma hesaplandı
Doviz.com
07.05.2024 10:56

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) swap hariç net rezervlerinin geçen hafta 9,9 milyar dolarlık rekor bir toparlanma kaydettiği hesaplandı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) rezervleri daha kaliteli hale getirme çalışmaları devam ediyor.

TCMB analitik bilanço verileri üzerinden Bloomberg HT tarafından yapılan öncül tahmine göre 3 Mayıs haftasında TCMB'nin swap hariç net rezervleri 9,9 milyar dolar arttı. 30 Nisan gününde bu rezervlerde toparlanma 3,3 milyar dolar seviyesiyle nisan başından bu yana günlük bazda en hızlı toparlanmayı kaydetti.

Veriler, TCMB'nin ilgili haftada döviz alım-satım farkının 11 milyar dolara varan döviz alımına işaret etti.

Ayrıca, bankalarla yapılan swaplarda devam eden düşüş geçen hafta net rezerv artışını sınırlayan bir unsur olarak öne çıktı. Geçen hafta lokal bankalarla swap 3 milyar dolar azaltıldı.

Son verilerin ardından TCMB'nin swap hariç net rezervleri eksi 38,7 milyar dolar seviyesine geldi. TCMB'nin swap hariç net rezervleri seçim haftası olan 29 Mart haftasında eksi 65,5 milyar dolarla rekor düşük seviyedeydi.

Seçim öncesinde rezervlerde gerileme dikkati çekmişti

Seçim öncesi TCMB'nin rezervlerinde bozulma eğilimi öne çıkmıştı. TCMB verilerine göre, seçim öncesi altı haftada swap hariç net rezervler 23 milyar doları bulan gerileme kaydetmişti.

Seçimden önceki haftalarda swap hariç net rezervlerde 6 milyar doların gerileme yaşandığı dönemler olmuştu.

Seçimlerden sonra ise swap hariç net rezervlerde toparlanma ivmesi başlatılmıştı.

Tarihi seriye bakıldığında TCMB'nin swaplar hariç net rezervleri Mayıs 2011'de 71,5 milyar dolarla rekor seviyeye yükselmişti.

İLGİLİ HABER TCMB/Karahan: Bundan sonraki stratejimiz, mümkün olduğu kadar rezerv biriktirmek TCMB Başkanı Fatih Karahan, bundan sonraki stratejilerinin mümkün olduğu kadar rezerv biriktirmek olduğunu belirterek, "Piyasaların beklediğinden çok daha fazla miktarda sıkılaştırma yaptık ve dezenflasyon konusunda ne kadar ciddi olduğumuzu gösterdik" dedi.

 

Etiketler: TCMB rezerv swap net rezerv
REKLAMI KAPAT X