TAYSAD: Otomotivde Çin'e rakip değil partner olmalıyız

Okuma Süresi: 2 Dakika
TAYSAD: Otomotivde Çin'e rakip değil partner olmalıyız
Doviz.com
29.01.2024 11:30

Otomotivde Çin’in her geçen gün artan ağırlığının karşısında durmanın mümkün olmadığını belirten TAYSAD Başkanı Albert Saydam, Çin ile çalışma konusunun 2024 yılında ajandalarında olacağını söyledi.

Satışta 2023’ü 1 milyon 278 bin adet ve 35 milyar dolarlık rekor ihracatla kapatan otomotiv sektörü, 2024’te daralma öngörüyor. TAYSAD Başkanı Albert Saydam ise rekorla kapatılan yılın ardından bu yıl da aynı trendin devamı için iç pazarın korunmasının önemine dikkat çekiyor.

Bu kapsamda 2024 satışları için kötümser ihtimalin 750 bin, iyimser ihtimalin 900 bin adet satış olduğunu belirten Saydam, ortalamada 400 bin adet azalma beklendiğini söyledi. “Böyle olursa gelecek seneki üretim sayılarımız da düşecektir” diyen Saydam, “Fakat 2023’teki güçlü iç pazar korunursa o zaman bu sene 1.6 milyon adetleri yakalamamız da mümkün” değerlendirmesini yaptı.

Sektörün tehdit olarak gördüğü Çin varlığına ilişkin değerlendirmesinde Saydam, Çinlilerin gelişinin karşısında durmanın mümkün olmadığını belirterek, “Bir şekilde koluna girmemiz lazım. Şu anda dünyayı domine ediyorlar ve edecekler. Şöyle söyleyeyim; Avrupa yüzde 30 vergi koymuş, adamlar anında fabrika satın aldılar Avrupa’da. Macaristan’da ölü olan bir fabrikayı satın aldılar. Şimdi AB ‘acaba nasıl bunu engelleyebilirim’ diyor, engelleyemezsin. O zaman yanında olup nasıl iş yapıyor, ben acaba ne öğrenebilirim, mümkün olduğunca onlarla ortak olma kültürünü de öğrenmemiz lazım” dedi.

Çin’le Türkiye’de ortak girişim için yerlilik oranı konusundaki bazı talepleri yerine getirmek ve bu ortaklıkları doğurmak için kanun koyucuların girişimde bulunması gerektiğini ifade eden Saydam, “Çin’i anlamak ve Çin’le çalışmak bizim 2024’te ajandamızda” dedi.

Yabancı yatırımcı, ‘eleman bulabilecek miyim?’ diye soruyor

İşçilik ücretlerine atıfta bulunan Albert Saydam, “Fas bu ara Türkiye için ciddi bir tehdit. Fas gibi ülkeler Avrupa Birliği’ne çok yakın. AB merceğine almış durumda. İşçilik saat ücretleri 3 Euro; bizde 12-13 Euro’lardan bahsediyoruz” dedi.

İLGİLİ HABER Özpeynirci: Bizim Çin değil Fas ile rekabet etmemiz gerek Otomotiv gazetecisi Emre Özpeynirci, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda otomotivde Fas pazarının yakından takip edilmesi gerektiğini söyledi.

Eleman sorununa değinen Saydam, “Yabancı bir firma Türkiye’ye yatırım yapmak istediğinde bize ‘Gebze’de işçi problemi gerçekten var mı?’ diye sordu.

Bakın teşvikleri, elektrik maliyetini değil, eleman bulacak mıyım diye sordu. Buradaki en büyük problemin otomotivle doğrudan alakası yok ama Türkiye’deki en büyük problem iş gücüne katılım oranımız” diye konuştu.

Avrupa’da küçülme, ihracatı etkiler

Uluslararası raporların Avrupa otomobil pazarının 2024’te yüzde 3 küçüleceğini gösterdiğini aktaran Albert Saydam, “Buradaki yüzde 3 küçülme öngörüsü Türkiye için çok önemli çünkü hem tedarik sanayinin hem de ana sanayinin en büyük müşterisi Avrupa Birliği ve İngiltere. Orada gerçekleşecek küçülme bizim bu seneki ihracatımızda gerilememiz anlamına gelecektir” dedi.

Saydam, uluslararası raporların 2024’te Türkiye üretiminin ise yüzde 7 gerileyeceğini öngördüğünü ifade etti.

REKLAMI KAPAT X