TCMB Başkanı Karahan'dan Türkiye sunumu

Okuma Süresi: 1 Dakika
TCMB Başkanı Karahan'dan Türkiye sunumu
Doviz.com
11.07.2024 13:53

JPMorgan yatırımcı toplantısı sunumunda haziran ayında dezenflasyon sürecinin başladığını söyleyen TCMB Başkanı Fatih Karahan, öncü göstergelerin hizmet enflasyonunda risklerin sürdüğünü, kira enflasyonunda ise yavaşlamanın başladığını gösterdiğini bildirdi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, JPMorgan yatırımcı toplantısında, Türkiye'de Politikası ve Enflasyon Görünümü başlıklı bir sunum gerçekleştirdi.

Karahan, sunumda Türkiye'nin makroekonomik göstergelerine ilişkin bilgiler verdi.

Yatırımcı toplantısı sunumunda, enflasyonda yavaşlama eğilimine dikkati çeken Karahan, Türkiye'nin dezenflasyon sürecinin eşiğinde olduğunu belirterek, sıkı para politikası duruşunun devam ettiğini aktardı.

Karahan, farklı araçları kullanarak sistemdeki likidite fazlasının da aktif bir şekilde sterilize edildiğini söylediği sunumda, son dönemde bankalarla yapılan swaplardaki gerilemeye de değindi. Buna göre Karahan, bu durumun parasal aktarım mekanizmasını güçlendirdiğini ifade etti.

Finansal koşulların sıkı kaldığını söyleyen TCMB Başkanı Karahan, tüketici kredilerinde büyümenin ılımlı hale geldiğini, ticari krediler tarafında ise TL kredilerin öncülüğünde büyümenin önemli ölçüde yavaşladığını belirtti.

İLGİLİ HABER TCMB anketi: Bireysel kredilerdeki sıkılaşma seyri 3. çeyrekte sona erecek Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından yayımlanan 2024 yılı ikinci çeyrek Banka Kredileri Eğilim Anketi sonuçları, bankaların kredi verme standartlarını sıkılaştırmaya devam ettiğini ve kredi taleplerinde bazı değişiklikler yaşandığını ortaya koydu.

"Talep, normalleşmeye başladı"

Karahan sunumunda, iç talebin normalleşme sinyalleri verdiğini söylerken, enflasyon göstergelerinin çekirdek enflasyon tarafında düşüşe işaret ettiğini aktardı.

Hizmet enflasyonunun hala bir risk oluşturduğunu vurgulayan Karahan, farklı öncü göstergelerin kira enflasyonunda yavaşlama sinyalleri verdiğini de sözlerine ekledi.

Öte yandan Karahan, haziran ayında dezenflasyon sürecinin başladığını belirterek, enflasyonun yılın ikinci yarısında düşeceğine ilişkin genişleyen bir fikir birliği olduğuna vurgu yaptı.

İLGİLİ HABER Merkez Bankası faiz indirimlerine ne zaman başlar? Sekiz ayın ardından yavaşlayan enflasyon sonrasında piyasa katılımcıları da ilk faiz indiriminin zamanlaması için ipucu aramaya başladı. ALB Yatırım Başekonomisti Doç Dr. Filiz Eryılmaz da ekonominin güncel görünümünü ve atılabilecek olası adımları değerlendirdi.
REKLAMI KAPAT X