Merkez Bankası faiz indirimlerine ne zaman başlar?

Okuma Süresi: 2 Dakika
Merkez Bankası faiz indirimlerine ne zaman başlar?
Doviz.com
04.07.2024 16:54

Sekiz ayın ardından yavaşlayan enflasyon sonrasında piyasa katılımcıları da ilk faiz indiriminin zamanlaması için ipucu aramaya başladı. ALB Yatırım Başekonomisti Doç Dr. Filiz Eryılmaz da ekonominin güncel görünümünü ve atılabilecek olası adımları değerlendirdi.

Ekonomi yönetiminin mayıs ayında zirveyi gören enflasyon rakamlarının ardından başlamasını beklediği yavaşlamanın ilk işareti TÜİK’in haziran enflasyonunda görüldü.

TÜİK verilerine göre enflasyon haziranda yıllık bazda yüzde 71,60 artış kaydetti. Bu döneme ilişkin piyasaların genel beklentisi ise enflasyonun yüzde 72,60 seviyesinde gerçekleşmesi yönündeydi.

https://static.doviz.com/images/content/1719990238.jpg

Kaynak: TÜİK

Aylık bazda beklenti yüzde 2,22 seviyesinde ölçülürken, aylık artış ise yüzde 1,64 olarak kayıtlara geçti.

Mayıs ayında aylık artış yüzde 3,37, yıllık artış ise yüzde 75,45 seviyesinde ölçülmüştü.

İLGİLİ HABER Merkez Bankası 8 ay sonra yavaşlayan enflasyonu değerlendirdi Merkez Bankası, haziran ayına ilişkin enflasyon değerlendirmesinde, yıllık enflasyonun hizmet grubunda sınırlı olmak üzere tüm gruplarda gerilediğini bildirdi.

Veriler enflasyon hızında 8 ayın ardından ilk düşüş yaşandığını gösterirken, bu durum ise Merkez Bankası’nın faiz indirimlerine ne zaman başlayacağı sorusunu akıllara getirdi.

ALB Yatırım Başekonomisti ve Bursa Uludağ Üniversitesi İktisat Bölümü Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Filiz Eryılmaz da konuyu Aposto’daki köşesinde kaleme aldı.

Buna göre Eryılmaz, haziran ayında baz etkisiyle düşen enflasyonun bundan sonraki süreçte ne kadar güçlü ya da zayıf devamlılık göstereceğinin piyasa tarafından yakından takip edileceğini bildirdi.

Eryılmaz, İstanbul Ticaret Odası’nın (İTO) hafta başında paylaştığı İstanbul enflasyonunun haziran ayında yüzde 82 ile zirvesinden inmediğini de hatırlatarak, “Piyasanın nabzını tuttuğunuzda açıklanan enflasyonun İTO’nun açıkladığı İstanbul enflasyonundan ciddi bir sapma göstermiş olması da veriye duyulan güveni bir hayli azaltmış görünüyor. Bu güvensizlik nedeniyle enflasyon beklentileri beklenildiği kadar güçlü çıpalanamayabilir” dedi.

Piyasa eylül için faiz indirimini fiyatlıyor

Planda olmayan olağanüstü olumsuz bir gelişme yaşanmadıkça Merkez Bankası’ndan artık faiz artışı beklenmediğini söyleyen Eryılmaz, beklenti altı gelen haziran ayı enflasyonuyla beklentilerin daha güvercinleştiğini ifade etti.

Eryılmaz, konuyla ilgili, “Dün beklenti altı gelen enflasyon verisi ile piyasa artık 4. çeyrekte değil, eylül ayında bir faiz indirimi gelebileceğini fiyatlamaya çoktan başladı bile” ifadelerini kullandı.

TCMB Başkanı Fatih Karahan ise talepte dengelenme belirtilerinin ortaya çıkmaya başladığını fakat tek bir veri üzerinden çıkarım yapmanın sağlıklı olmayacağını ve enflasyonda henüz kat edilecek çok yol olduğunu söylemişti.

İLGİLİ HABER Merkez Bankası Başkanı Karahan’dan enflasyon mesajı Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, talepte dengelenmenin başladığını ancak enflasyonda henüz kat edecek mesafe olduğunu belirterek, para politikasında sıkılığı koruyarak yola devam edeceklerini söyledi.
REKLAMI KAPAT X