Merkez Bankası 8 ay sonra yavaşlayan enflasyonu değerlendirdi

Okuma Süresi: 2 Dakika
Merkez Bankası 8 ay sonra yavaşlayan enflasyonu değerlendirdi
Doviz.com
04.07.2024 10:20

Merkez Bankası, haziran ayına ilişkin enflasyon değerlendirmesinde, yıllık enflasyonun hizmet grubunda sınırlı olmak üzere tüm gruplarda gerilediğini bildirdi.

TÜİK verilerine göre enflasyon, haziran ayında yüzde aylık 1,64 artarken, yıllık bazda yüzde 71,60 yükseliş kaydetmişti.

Bu veriler ise enflasyonun artış hızının sekiz ay sonra yıllık bazda gerilediğini göstermişti.

İLGİLİ HABER Merkez Bankası Başkanı Karahan’dan enflasyon mesajı Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, talepte dengelenmenin başladığını ancak enflasyonda henüz kat edecek mesafe olduğunu belirterek, para politikasında sıkılığı koruyarak yola devam edeceklerini söyledi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) da enflasyon rakamlarının ardından fiyat gelişmelerine ilişkin değerlendirmelerini kamuoyuyla paylaştı.

Konuyla ilgili paylaşılan rapordan öne çıkanlar şöyle oldu:

"Yıllık enflasyon, hizmet grubunda sınırlı olmak üzere, tüm gruplarda gerilemiştir.

Hizmet grubunda aylık fiyat artışı, önceki aya kıyasla zayıflamakla beraber görece yüksek seyrini korumuştur. Aylık fiyat artışı kira ve lokanta-otel alt gruplarında yavaşlarken, ulaştırma ve haberleşme hizmetlerinde güçlenmiştir.

Dayanıklı mal fiyatları döviz kurundaki ılımlı seyir, iç talep gelişmeleri ve otomobilde gerçekleşen indirim kampanyalarına bağlı olarak uzun bir aranın ardından haziran ayında gerilemiştir.

İLGİLİ HABER Otomotiv sektörünü yılın ikinci yarısında ne bekliyor?: ODMD Başkanı Bozkurt değerlendirdi ODMD Başkanı Ali Haydar Bozkurt, haziran ayını 100 bin satış rakamının üzerinde tamamlayan otomotiv pazarının güncel durumunu değerlendirerek, pazara yönelik beklentilerini açıkladı.

Kırmızı et fiyatları geriledi

Gıda grubunda aylık fiyat artışı bir önceki aya yakın gerçekleşmiştir. Bu dönemde, işlenmiş gıda alt grubunda ekmek ve tahıllar fiyat artışı ile öne çıkan kalem olmuştur.

İşlenmemiş gıda alt grubunda ise mevsimsellikten arındırılmış veriler, taze meyve ve sebze fiyatlarının önemli ölçüde yükseldiğine işaret etmiştir. Öte yandan, son aylarda belirgin bir artış eğilimi sergileyen kırmızı et fiyatları haziran ayında azalmıştır.

Enerji grubundaki fiyat artışında ise akaryakıttaki indirimlere karşın, şebeke suyu fiyatları belirleyici olmuştur. Üretici fiyatları aylık artışı zayıflamaya devam etmiş, yıllık üretici enflasyonu yüksek bazın da etkisiyle önemli ölçüde gerilemiştir.

Bu görünüm altında, mevsimsellikten arındırılmış verilerle, B ve C göstergelerinin aylık artış oranları zayıflamış, göstergelerin yıllık enflasyonları gerilemiştir."

İLGİLİ HABER JPMorgan ve Barclays, Türkiye’ye yönelik enflasyon tahminlerini düşürdü JPMorgan ve Barclays stratejistleri, Türkiye’de açıklanan haziran ayı enflasyon verisinin ardından paylaştıkları raporlarda, bu yıl için enflasyon beklentilerini aşağı yönlü revize etti.
REKLAMI KAPAT X