TCMB fiyat gelişim raporunu yayınladı! Rakamlar ne anlatıyor?

Okuma Süresi: 3 Dakika
TCMB fiyat gelişim raporunu yayınladı! Rakamlar ne anlatıyor?
Doviz.com
04.02.2025 23:01

TCMB'nin Ocak Ayı Fiyat Gelişmeleri Raporu'na göre, enflasyon ana gruplarda gerilerken hizmet sektöründeki fiyat artışları dikkat çekti. Tüketici sepetindeki güncellemelerle hizmetlerin ağırlığı artarken bu değişim, enflasyona yaklaşık 0,3 puanlık artış olarak yansıdı.

Sağlık Hizmetleri ve Kira Enflasyonu Öne Çıktı

Hizmet fiyatlarındaki bu yükselişte kira ve diğer hizmetler alt grupları öne çıkarken özellikle sağlık hizmetlerinde belirgin bir fiyat artışı kaydedildi. SGK Sağlık Uygulamaları Tebliği'nde (SUT) yapılan muayene katılım payı düzenlemesi, 2017’den bu yana ilk defa büyük bir artışa uğrarken, bu değişikliğin ocak enflasyonuna 0,56 puanlık etkisi oldu. Rapor, bu etkinin şubat ayına da sarkacağını belirtiyor.

Enerji ve Gıda Fiyatları Yükseldi Gıda fiyatlarında işlenmiş gıda grubu başta olmak üzere ekmek ve tahıllar fiyatlarının etkisi belirgin olurken enerji grubu fiyat artışında şebeke suyu ve küresel enerji fiyatlarının yansımaları etkili oldu. Ocak ayında enerji fiyatları %6,10 artarken, şebeke suyundaki artış %20,30 olarak hesaplandı. TL cinsinden uluslararası enerji fiyatları ve maktu ÖTV artışının etkisiyle akaryakıt fiyatlarında %4,96, tüp gaz fiyatlarında %4,05’lik artış görüldü.

Giyim ve Ayakkabı Fiyatları Düştü Temel mal grubu fiyatlarında giyim ve ayakkabı alt grubundaki fiyatlar %5,46 düşerken yıllık enflasyon %26,83 olarak hesaplandı. Dayanıklı tüketim malları fiyatlarında ise **altın hariç %2,74’lük artış gerçekleşirken mobilya fiyatları %7,27 oranında artış kaydetti. Elektrikli ve elektriksiz ev aletleri fiyatları %2,12, otomobil fiyatları ise %1,29 oranında yükselerek daha ılımlı bir fiyat artışı gösterdi.

Lokanta ve Otellerde Artış Devam Etti Ocak ayında lokanta ve otel fiyatlarında %6,50’lik fiyat artışı görülürken haberleşme grubundaki fiyat artışı %2,82 ile sınırlı kaldı. Ulaştırma hizmetleri alt grubunda aylık enflasyon %7,89 olarak hesaplandı ve bu artışta yönetilen kalemler etkili oldu.

Gıda Enflasyonu Yüksek Seyrini Sürdürdü Gıda ve alkolsüz içecekler grubunda fiyatlar %3,86 artış gösterirken yıllık enflasyon %41,76 oldu. Bu dönemde işlenmemiş gıda fiyatları %2,66 yükselirken taze meyve ve sebze fiyatları %3,41, kırmızı et fiyatları ise %3,32 oranında arttı.

Kira Artışları Dikkat Çekti Ocak ayında büyük oranda artan kira grubu enflasyonu ise sözleşme yenileme oranlarındaki mevsimsel yükselişin etkisiyle %8,66 olarak hesaplandı. Hizmet grubunun genelinde fiyat artışları yaygın olurken, yıllık enflasyon haberleşme ve diğer hizmetlerde yükselirken lokanta-otellerde düştü. Diğer hizmetler grubu ise %16,72’lik fiyat artışıyla en dikkat çekici gruplardan biri oldu.** Bu artışta sağlık hizmetleri, özel eğitim, iş gücü giderlerini de kapsayan bakım-onarım hizmetleri gibi zamana bağlı fiyatlamaya tabi kalemler etkili oldu.

Alkollü İçeceklerde Vergi Artışı Belirleyici Oldu Alkollü içecek ve tütün fiyatları %1,02 oranında artarken, bu grupta yıllık enflasyon %34,10’a geriledi. Alkollü içeceklerde otomatik maktu vergi artışı sonrası %12,77’lik fiyat artışı görülmesine karşın, tütün ürünlerinde herhangi bir fiyat değişikliği olmadı.

Üretici Enflasyonu Geriledi Yurt içi üretici fiyatları ocak ayında %3,06 artarken yıllık enflasyon %27,20’ye geriledi. Ana sanayi gruplarında dayanıklı ve dayanıksız tüketim malları fiyatlarında sırasıyla %6,39 ve %4,45, sermaye malı fiyatlarında ise %3,25’lik artış görüldü. Enerji ve ara malları fiyatlarında ise artış daha ılımlı oldu.

Etiketler: TCMB
REKLAMI KAPAT X