TCMB/Karahan: TL'nin reel olarak değer kazanmasını bekliyoruz

Okuma Süresi: 1 Dakika
TCMB/Karahan: TL'nin reel olarak değer kazanmasını bekliyoruz
Doviz.com
24.05.2024 09:42

Önümüzdeki dönemde sıkı para politikasının devam ettirileceğini belirten TCMB Başkanı Karahan, "TL'nin reel olarak değer kazanmasını bekliyoruz" dedi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, Arap Bankacılık Zirvesi'nde konuştu.

Merkez Bankası Başkanı Karahan'ın konuşmasından öne çıkanlar ise şöyle oldu:

"Enflasyonun mayısta yüzde 75 ile zirveye ulaşmasını bekliyoruz. Manşet enflasyonda haziran ayı itibarıyla ciddi bir gerileme bekliyoruz. Aylık bazda enflasyon trendinin aşağı doğru gelmesini bekliyoruz.

Önümüzdeki dönemde sıkı para politikasını devam ettireceğiz. TL'nin reel olarak değer kazanmasını bekliyoruz.

Dezenflasyon sürecinden en fazla bankalar faydalanacak

Bankacılık sektörü dezenflasyon sürecinden en fazla fayda sağlayan sektör olacak. Normalleşme gerçekleştikçe bankaların bilançolarını yönetmelerinde daha fazla yük üstlenmeleri gerekecek. Bankacılık sisteminde TL mevduatının payı 2023 yılı Ağustos ayındaki yüzde 31 seviyesinden yüzde 45 seviyesine kadar yükseldi.

Yüksek enflasyon ortamına rağmen bankacılık sektörü karlılığını devam ettiriyor. Sektörün büyümesi için uygun bir ortam var. Para politikası yaklaşımımız bankacılık sektörünü desteklemeye devam edecek.

Katılım bankacılığında büyümenin olumlu etkilerini görüyoruz

Katılım bankacılığının büyümesi için daha fazla alan var. Katılım bankacılığında büyümenin Türkiye ekonomisi üzerinde olumlu etkilerini görüyoruz.

Yaptığımız düzenlemeler, fazla TL likiditesinin sterilize edilmesine, TL mevduata geçişin desteklenmesine ve aşırı kredi büyümesinin önlenmesine imkan sağlayacak."

İLGİLİ HABER Merkez Bankası faiz kararını açıkladı! Merkez Bankası, mayıs ayı PPK toplantısının ardından faiz kararını açıkladı.
İLGİLİ HABER Merkez Bankası rezervlerindeki artış sürüyor Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) toplam rezervleri, 17 Mayıs haftasında bir önceki haftaya göre 4 milyar 723 milyon dolar artarak 139 milyar 125 milyon dolara çıktı.
İLGİLİ HABER Merkez Bankası'ndan TL mevduatı destekleyici yeni adım Merkez Bankası, makro finansal istikrarın korunması ve likidite fazlasının sterilizasyonu amacıyla bazı adımlar attı.
REKLAMI KAPAT X