Geçtiğimiz yıl araç satışlarında tüm zamanların rekorunun kırılmasının ardından yeni yılda bazı bankalar TCMB'nin gevşeme patikasına paralel olarak taşıt kredisi faizlerini düşürmeye başladı. Peki, Merkez Bankasının faiz kararı öncesi taşıt almak isteyenler hangi oranlarla karşılaşıyor? İşte taşıt kredilerinde güncel tutarlar..
Yüksek faiz ortamına rağmen 2024 yılında otomobil ve hafif ticari araç satışlarında tüm zamanların rekoru kırıldı. Buna göre otomobil ve hafif ticari araç satışları 2024 yılında bir önceki yıla göre yüzde 0,5 artarak 1 milyon 238 bin 509 adetlik satış hacmine ulaştı.
TCMB’nin Finansal İstikrar Raporu’nda ise sıfır otomobil satışlarının tarihsel ortalamasının oldukça üzerinde seyrederken, taşıt kredilerinin büyüme eğiliminde büyüme kısıtlarının ve taşıt fiyatlarındaki yüksek seyrin de etkisiyle belirgin bir yavaşlama gerçekleştiği bildirildi. Bu durumun ise pazardaki soğumanın temel sebeplerinden biri olduğu aktarıldı.
Raporda, "Kampanyalar ve taşıt tedarikindeki normalleşme, birinci el otomobillere olan talebin canlı kalmasında belirleyici olmuştur. Buna karşılık, taşıt fiyatlarına göre kademeli olarak uygulanan kredi değer oranı düzenlemesinde fiyat güncellemesine gidilmemesi taşıt alımlarında kredi kullanımını önemli ölçüde yavaşlatmıştır" ifadelerine yer verildi.
Kredi değer düzenlemesinde bu yıl içerisinde yeni bir güncelleme yapılabileceğini bildiren sektör temsilcileri ise taşıt kredilerine yönelik talebi baskılayan sıkı para politikasının sürdürülüp sürdürülmeyeceğini görmek için yurt içi piyasaların gelecek hafta açıklanacak Merkez Bankası’nın faiz kararını beklediğini bildirdi.
Bugün sonuçlanan Piyasa Katılımcıları Anketi’nde ise TCMB’nin politika faizini 250 baz puan indirimle yüzde 45 seviyesine çekeceği tahmin edilmişti.
Piyasadaki faiz indirimi beklentilerinin ortasında bazı bankalar da taşıt kredisi faizlerinde indirime gitti.
Bu kapsamda 2025 yılının ilk haftalarında 400 bin TL’ye 36 ay vadeli olarak verilen taşıt kredisi oranları ve toplam geri ödeme tutarları şöyle listelendi:
Vakıf Katılım
Kar Payı Oranı: Yüzde 3,89
Aylık taksit: 24.351 TL
📌 Toplam geri ödeme: 878.637 TL
TEB
Faiz Oranı: Yüzde 3,79
Aylık taksit: 23.947 TL
📌 Toplam geri ödeme: 864.111 TL
Türkiye İş Bankası
Faiz oranı: Yüzde 3,75
Aylık taksit: 23.786 TL
📌 Toplam geri ödeme: 858.329 TL
Akbank
Faiz oranı: Yüzde 3,70
Aylık taksit: 23.586 TL
📌 Toplam geri ödeme: 851.425 TL
Kuveyt Türk
Kar Payı Oranı: Yüzde 3,62
Aylık taksit: 23.268 TL
📌 Toplam geri ödeme: 839.951 TL
Türkiye Finansman
Faiz oranı: Yüzde 3,56
Aylık taksit: 23.030 TL
📌 Toplam geri ödeme: 831.090 TL
*Taşıt kredisi faiz oranları vade ve tutara göre değişiklik göstermekte ve bankalar tarafından sıklıkla güncellenmektedir. Bu sebeple en uygun rakamlara ulaşmak için bankaların resmi internet sitelerini ziyaret edebilirsiniz.
Kredi oranlarındaki düşüşün sürmesi bekleniyor
2024 yılında 400 bin TL’lik bir otomobil almanın maliyeti 1 milyonu aşarken yeni yılda para politikasında gerçekleşmesi beklenen gevşemeyle birlikte 830 bin liraya kadar düşen araç almanın maliyetinin daha da gerileyebileceği tahmin ediliyor.
Bu kapsamda Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Banka Kredileri Eğilim Anketi'nin sonuçları, bu yılın ilk çeyreğinde bankaların beklentisinin kredilerdeki gevşemenin devam edeceği yönünde olduğunu gösteriyor.
2025 yılında faiz oranlarının satışlarda önemli bir katalizör olacağını belirten Otomotiv Satış Sonrası Ürün ve Hizmetleri Derneği (OSS) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Özçete ise faizlerin gerilemesiyle birlikte yurt içi piyasada arz-talep dengesinin yeniden canlanacağını söylüyor.