TCMB'nin faiz kararını ekonomistler nasıl değerlendirdi?

Okuma Süresi: 2 Dakika
TCMB'nin faiz kararını ekonomistler nasıl değerlendirdi?
Doviz.com
20.08.2024 14:35

Merkez Bankası, ağustos ayı toplantısında faizi beklentiler doğrultusunda sabit bıraktı. Peki, ekonomistler bu kararı ve karar metninde paylaşılan ifadeleri nasıl yorumladı? İşte detaylar..

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) ağustos ayına ilişkin faiz kararını açıkladı.

Fatih Karahan başkanlığında gerçekleşen toplantıda Kurul, bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 50 seviyesinde sabit bıraktı.

Karar sonrasında paylaşılan metinde radikal bir değişikliğe gitmeyen TCMB, şahin duruşunu sürdürdü.

İLGİLİ HABER TCMB, faiz kararına ilişkin PPK karar metnini yayımladı Merkez Bankası, politika faizini sabit bıraktığı ağustos ayı toplantısına ilişkin PPK karar metnini yayımladı. İşte metinde yer alan detaylar..

Açıklanan veri ve paylaşılan karar metni sonrasında ekonomistler ise ilk değerlendirmelerini paylaştı.

Buna göre ekonomistlerin konuyla ilgili ilk paylaşımları şöyle oldu:

Hakan Kara

“TCMB açıklamasını dengeli ve kararlı buldum. Tek eksiği bütçe harcamaları ve kamunun kontrol ettiği ürünlere yapılan zamlardan bahsetmemiş olması. Bana göre özel sektörün fiyatlama davranışının düzelmesi için öncelikle kamunun kendi fiyatlama davranışını düzeltmesi gerekiyor.”

Murat Sağman

“Merkez Bankası bugünkü toplantısında 5. kez pas geçip faizleri yüzde 50’de sabit bıraktı. En son değişiklik mart ayında faiz artırımı şeklinde olmuştu. Daha önce ifade ettiğimiz gibi siyasi bir karar haricinde kasım ayından önce (o da olacağı kesin değil) bir faizi indirimi beklemiyorum.”

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının faiz kararını ve karar metninde verdiği mesajları CNBC-e kanalına değerlendiren Fatih Özatay ve Cem Çakmaklı ise şunları aktardı:

Cem Çakmaklı

"Bu kararlı duruşla beraber kredibilite artacak. Reel sektörde küçülmeyi gördükçe ortaya çıkan soru şu, acaba bu sıkı duruş devam eder mi? Geçmişten gelen bir kafa karışıklığı var. Beklentileri etkileyen de zaten bu. TCMB de siz kafa karışıklığı yaşamayın mesajı vermeye çalışıyor."

Fatih Özatay

"Enflasyonla mücadele açısından reel değerlenme önemli. Beklentiler bir türlü Merkez Bankası’nın istediği gibi gitmiyor. Yurt içi talebin dengelenmesine de vurgu yapılıyor. TCMB ayrıca kredi ve mevduatta öngörülemeyen bir şey görürsem önlem alırım diyor. TCMB enflasyonla mücadelede yalnız."

İLGİLİ HABER Merkez Bankası faiz kararını açıkladı Merkez Bankası, Fatih Karahan başkanlığındaki ağustos ayı PPK toplantısının ardından faiz kararını açıkladı.
REKLAMI KAPAT X