Merkez Bankası faiz kararını açıkladı

Okuma Süresi: 2 Dakika
Merkez Bankası faiz kararını açıkladı
Doviz.com
20.08.2024 14:00

Merkez Bankası, Fatih Karahan başkanlığındaki ağustos ayı PPK toplantısının ardından faiz kararını açıkladı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), ağustos ayı PPK toplantısının* ardından politika faizini yüzde 50 seviyesinde sabit bıraktığını duyurdu.

AA Finans’ın beklenti anketine katılan ekonomistlerin tamamı da politika faizinin sabit bırakılacağını öngörmüş, ekonomistlerin yıl sonu politika faizi beklentileri yüzde 46,50 olarak hesaplanmıştı.

Öte yandan TCMB’nin son Piyasa Katılımcıları Anketi’nde cari ay sonu beklentisi yüzde 50'de sabit kalırken, 3 ay sonrası için bekleti yüzde 48,10, 12 ay sonrası ve 24 ay sonrası için beklentiler ise sırasıyla yüzde 33,30 ve yüzde 21,61 seviyesine gerilemişti.

https://static.doviz.com/images/content/1723791947.png

Kaynak: TCMB - Piyasa Katılımcıları Anketi

Bir önceki ankete kıyasla faiz indirimi beklentilerinin kuvvetlenmesinde ise sanayi üretiminin son 16 ayın en düşük seviyesine inmesi ve işsizlik oranının son 11 ayın zirvesine çıkması etkili oldu.

Bu veriler faiz indirimi beklentilerini güçlendirirken, haziran ayında yüzde 1,64 seviyesindeki enflasyonun temmuzda aylık bazda yüzde 3,23 artış kaydetmesi ise üçüncü çeyrekte faiz indirimi beklenmemesine yol açtı.

Buna göre enflasyon verilerinin ardından Citi, UBS, Morgan Stanley ve Bank of America, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın üçüncü çeyrek boyunca faizleri sabit bırakacağını öngördü.

İLGİLİ HABER İlk faiz indirimi ne zaman gelir?: 4 yabancı bankadan TCMB tahmini Citi, UBS, Morgan Stanley ve BofA, temmuz ayı enflasyon rakamları sonrasında TCMB’ye yönelik faiz tahminlerini açıkladı.

Yılın üçüncü enflasyon raporunda dezenflasyon sürecinde kararlı olunduğunu vurgulayan TCMB Başkanı Fatih Karahan ise enflasyonun yılın geri kalanında istikrarlı olarak gerileyeceğini belirterek, para politikasında sıkı duruşun fiyat istikrarı sağlanana kadar kararlılıkla sürdürüleceğinin mesajını verdi.

Sıkı politika duruşunu korumanın faiz indirimi olmayacağı anlamı taşımadığını da belirten Karahan, faiz indirimi süreci başladığında da sıkı duruşun korunacağını vurguladı.

*22 Ağustos 2024 olarak ilan edilen Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısının tarihi, Başkan Fatih Karahan’ın ilgili tarihte Jackson Hole Ekonomi Politikası Sempozyumu’na katılacak olması nedeniyle 20 Ağustos 2024 olarak değiştirilmişti.

İLGİLİ HABER TCMB'nin yıl sonu enflasyon hedefini ekonomistler nasıl değerlendirdi? Merkez Bankası, yılın üçüncü enflasyon raporunda hedefini değiştirmedi. Peki, ekonomistler raporu ve verilen mesajları nasıl değerlendirdi? İşte detaylar..
REKLAMI KAPAT X