TCMB'nin yıl sonu enflasyon hedefini ekonomistler nasıl değerlendirdi?

Okuma Süresi: 3 Dakika
TCMB'nin yıl sonu enflasyon hedefini ekonomistler nasıl değerlendirdi?
Doviz.com
08.08.2024 16:46

Merkez Bankası, yılın üçüncü enflasyon raporunda hedefini değiştirmedi. Peki, ekonomistler raporu ve verilen mesajları nasıl değerlendirdi? İşte detaylar..

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) yılın üçüncü enflasyon raporunda enflasyon tahminlerini değiştirmedi. Buna göre 2024 sonu enflasyon tahmini yüzde 38, 2025 tahmini yüzde 14, 2026 tahmini yüzde 9 seviyesinde korundu.

İLGİLİ HABER Merkez Bankası yıl sonu enflasyon tahminini açıkladı Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), enflasyon tahminlerinde değişikliğe gitmediğini duyurdu. Buna göre 2024 sonu tahmini yüzde 38, 2025 tahmini yüzde 14, 2026 tahmini ise yüzde 9 seviyesinde sabit kaldı.

TCMB Başkanı Fatih Karahan ise enflasyonun yılın geri kalanında istikrarlı olarak gerileyeceğini belirterek, para politikasında sıkı duruşun fiyat istikrarı sağlanana kadar kararlılıkla sürdürüleceğinin mesajını verdi. Peki, Karahan’ın sunumunu ve soru-cevap kısmında TCMB yönetiminin verdiği yanıtları ekonomistler nasıl yorumladı?

Timothy Ash: TCMB, EM'deki en güvenilir merkez bankalarından biri olarak geri dönüyor

Stratejist Timothy Ash, X’te yaptığı paylaşımda, “Mega etkileyici sunum ve ardından soru-cevap. Önceki yönetime göre gece gündüz ilerleme gibi. TCMB, EM'deki en güvenilir merkez bankalarından biri olarak geri dönüyor, şimdi sadece daha düşük enflasyon sağlamaları gerekiyor. İç talep yavaşlarken hala oldukça dirençli olduğu için politika oranlarını düşürmek için hala acele etmiyor.” yorumunu yaptı.

Hakan Kara: Analizlere dair olumlu görüşlerim, tahminler için geçerli değil

Prof. Dr. Hakan Kara ise Merkez Bankası Enflasyon Raporu’nun teknik olarak doyurucu ve bilgilendirici olduğunu belirterek, “Raporda yer alan analizlere dair olumlu görüşlerim tahminler için geçerli değil. Yıl sonu enflasyon tahmin aralığı 34-42 olarak tutulmuş. Muhtemelen beklentiler bozulmasın diye değiştirilmemiş, fakat böyle tahmin vermek raporun inandırıcılığını zayıflatıyor.” ifadelerini kullandı.

Orkun Gödek: TÜİK adımıyla geç kalınmış bir eksik daha kapatılıyor

Öte yandan aracı kurum yetkilileri de bugünkü açıklamaları değerlendirdi.

Buna göre Deniz Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Orkun Gödek, Başkan Karahan’ın TÜİK ile kurulan komiteyi resmen duyurmasına atıfta bulunarak, “Çok sevindim. Böylece geç kalınmış bir eksik daha kapatılıyor.” dedi.

İLGİLİ HABER Başkan Karahan, TCMB'nin TÜİK adımını duyurdu TCMB Başkanı Fatih Karahan, bugünkü enflasyon raporu bilgilendirme toplantısı sonrasında TÜİK ile ortak komite kurduklarını duyurdu.

Mert Yılmaz: Top artık maliye politikasında

Verilen mesajları CNBC-e yayınında değerlendiren İnfo Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Mert Yılmaz ise enflasyon raporuyla ilgili, “Sürpriz yok. Klasik bir enflasyon raporu sunumu oldu. Enflasyon tahmininde bir revizyona gidilmedi. Bugün verilen en büyük mesaj enflasyon hedefinde orta noktaya çok takılmamak lazım neticede biz bir tahmin aralığı veriyoruz. Dolayısıyla bizim hedefimiz burada 42’yi yakalamaktır dedi. Piyasa beklentisi de yavaş yavaş oraya doğru geliyor. Görece yüksek bir ağustos enflasyonu da göreceğiz. 42 ya kıl payı yakalanacak ya kıl payı ıskalanacak. Keşke artık 2025’i daha fazla konuşabilsek. 2025’in tahmin aralığı çok açık 14 orta nokta ama aşağıda 7 yukarıda 21 var. Benim kafamdaki soru işaretlerinden biri bu talepteki yavaşlamanın ileride bir resesyona veya stagflasyona dönme riski. Bence böyle bir risk var. Sayın Başkan Türkiye’nin büyümeyle ilgili bir sorunu olmadığını söyledi. Faiz indirimi konusu tartışıldı. Ben seneyi 45 puanla kapatacağımızı düşünüyorum. Faizi indirsek de sıkı para politikası sürecek vurgusu oldu. Fed’de bir faiz indirimi başlarsa bu gelişmekte olan ülkelere yansır mı sorusunu merak ediyorum.

Top artık maliye politikasında. Şu anki konjonktürün asla maliye politikasının dezenflasyonu desteklediğini düşünmüyorum. Açıklanan bir tasarruf paketi vardı onun ne kadarı uygulanıyor bilmiyorum. Vatandaş benim daha da tasarruf edecek bir yerim kalmadı diyor. Önce tasarrufu devlet başlasın ondan sonra biz üstümüze düşeni yapalım. TÜİK verilerine baktığınızda emeğin payının sermayeye gittiğini görüyorsunuz.” dedi.

İLGİLİ HABER Cevdet Akçay'dan "Enflasyon beklentileri neden farklılık gösteriyor?" sorusuna yanıt Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Cevdet Akçay, enflasyon beklentilerindeki farklılıklara ilişkin, "Anketlere verilen cevaplarda beklenti ve hissiyatın ağırlıklı ortalaması var." ifadelerini kullandı.

Dağlar Özkan: Fiilen bize 38’i değil de 38-42 bandını hedef alın dediler

İş Yatırım ekonomisti Dağlar Özkan'ın görüşleri ise şöyle oldu:

"Son revizyondan daha küçük bir revizyon yapsalar piyasa beklentilerini yönetebilir, iddialı oldukları söylemini koruyabilirdi. Şu anki yüzde 38 seviyesinin gerçekleştirilebilir olduğunu düşünmüyorum. Benim patikayla ilgili temel problemim patikayı mevsimsellikten arındırılmış bir ortalama üzerinden çiziyorlar. Şu anki rakamın 38 olabilmesi için bundan sonra ortalama yüzde 1,4’le gitmesi gerekiyor. Bu gerçekçi değil. Fiilen bize 38’i değil de 38-42 bandını hedef alın demiş oldular."

İLGİLİ HABER Karahan: Asgari ücrette karar verici de tavsiye kurumu da değiliz Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, bu yılın 3. Enflasyon Raporu'nun tanıtımında asgari ücret zammıyla ilgili yöneltilen soruya "Asgari ücret konusunda karar verici de değiliz, tavsiye kurumu da değiliz" yanıtını verdi.
İLGİLİ HABER Merkez Bankası’nın kira enflasyonunda takip ettiği 3 gösterge Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Hatice Karahan, kira enflasyonunu 3 gösterge ile takip ettiklerini açıkladı. İşte TCMB’nin kiralardaki artışı incelerken izlediği göstergeler..
REKLAMI KAPAT X