TCMB para politikasında 2023 çerçevesini açıkladı

Okuma Süresi: 2 Dakika
TCMB para politikasında 2023 çerçevesini açıkladı
Doviz.com
30.12.2022 11:06

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası 2023 yılına ilişkin para ve kur politikasının ana hatlarını ortaya koyan çerçeve metnini yayımladı. 

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) önümüzdeki yıl para ve kur politikasının temel çerçevesini ortaya koyan metni yayımladı. Metinde TCMB’nin bütünleşik politika çerçevesi olan liralaşma stratejisinin güçlendirilerek uygulanmaya devam edileceği ifade edildi.

Metinde ayrıca enflasyon hedeflemesi kapsamında, orta vadeli enflasyon hedefinin yüzde 5 olarak korunduğu belirtilirken, para politikasının enflasyonu orta vadeli hedefine kademeli olarak yaklaştıracak şekilde oluşturulacağı ifade edildi.

Metinde piyasa faizlerinin politika faizleriyle uyumlu seyretmesi sağlanarak parasal aktarım mekanizmasının etkinliğini destekleyici politikaların sürdürüleceği de belirtildi.

Liralaşma hedefi yüzde 60

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), mevduatta liralaşma hedefini, yüzde 60 olarak belirlerken, Raporda, "TCMB’nin bütünleşik politika çerçevesi olan Liralaşma Stratejisi güçlendirilerek uygulanmaya devam edilecektir, mevduatta liralaşma hedefi ise yüzde 60 olarak belirlenmiştir." ifadelerine yer verildi.

Enflasyon hedefi yüzde 5

Merkez Bankası, orta vadeli enflasyon hedefini yüzde 5 olarak korurken, piyasa faizinin politika faiziyle uyumlu seyretmesinin sağlanacağını belirtti.

Raporda, dalgalı kur rejiminin sürdürüleceği ve döviz kurlarının serbest piyasa koşullarında oluşacağı da hatırlatıldı.

İlk ödemelerin başarılı bir şekilde gerçekleştirildiği dijital Türk lirası ağı ile ilgili olarak da "Dijital Türk Lirası İşbirliği Platformu, 2023 yılında seçili bankalar ve finansal teknoloji firmalarının katılımları ile genişletilecek ve geniş katılımlı pilot testlerin gerçekleştirileceği ileri fazlara geçilecektir." ifadeleri yer aldı.

Swap anlaşmaları

TCMB'nin metninde devam eden swap anlaşmalarına ilaveten, diğer ülke merkez bankaları ile swap anlaşmalarının imzalanmasına yönelik görüşmelere devam edileceği ifade edildi.

TCMB'nin metninde TL cinsinden sabit getirili menkul kıymet tesisi uygulamasının 2023 yılında da devam edeceği ifade edildi. TCMB hedefli kredi politikasının makroihtiyati tedbirlerle sürdürüleceğini, zorunlu karşılıklar ile menkul kıymet tesisi uygulamasının parametrelerinde kalibrasyona gidilebileceğini söyledi.

2023 yılında Para Politikası Kurulu'nun (PPK) önceden açıklanan bir takvim çerçevesinde 12 toplantı yapacağı açıklandı. İlk PPK toplantısı 19 Ocak'ta gerçekleştirilecek, yılın son toplantısı ise 21 Aralık'ta olacak.

Etiketler: TCMB PPK
REKLAMI KAPAT X