TCMB yanıtladı: Otomotiv pazarını hangi faktörler şekillendiriyor?

Okuma Süresi: 3 Dakika
TCMB yanıtladı: Otomotiv pazarını hangi faktörler şekillendiriyor?
Doviz.com
31.05.2024 14:18

TCMB, kampanyaların sıfır araç satışlarını artırabileceğini bildirdiği son raporunda, kredilerdeki büyüme kısıtlarının ve taşıt fiyatlarındaki yüksek seyrin otomotiv piyasasında belirgin bir yavaşlamaya yol açtığını duyurdu.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 2024 yılı birinci çeyrek Finansal İstikrar Raporu'nu yayımladı.

İLGİLİ HABER TCMB Başkanı Karahan'dan finansal istikrar vurgusu TCMB Başkanı Fatih Karahan, önümüzdeki dönemde piyasa mekanizmasının etkinliğini artıracak ve makro finansal istikrarı sürdürecek adımların atılmaya devam edileceğini söyledi.

Finansal istikrara ilişkin güncel görünüm ve risklere yönelik hazırlanan analiz ve değerlendirmelerin yer aldığı raporda, otomotiv sektöründeki gelişmeler de ele alındı.

Taşıt kredisi kullanımındaki düşüş, pazarda soğumaya yol açtı

Sıfır otomobil satışlarının tarihsel ortalamasının oldukça üzerinde seyrederken, taşıt kredilerinin büyüme eğiliminde büyüme kısıtlarının ve taşıt fiyatlarındaki yüksek seyrin de etkisiyle belirgin bir yavaşlama gerçekleştiği bildirildi. Bu durumun ise pazardaki soğumanın temel sebeplerinden biri olduğu aktarıldı.

Kaynak: TCMB - Finansal İstikrar Raporu

Raporda, "Yıl sonu ve 2024 yılı ilk çeyreğinde firmaların taşıt satışlarında uyguladıkları kampanyalar ve taşıt tedarikindeki normalleşme birinci el otomobillere olan talebin canlı kalmasında belirleyici olmuştur. Buna karşılık, taşıt fiyatlarına göre kademeli olarak uygulanan kredi değer oranı düzenlemesinde fiyat güncellemesine gidilmemesi taşıt alımlarında kredi kullanımını önemli ölçüde yavaşlatmıştır" ifadelerine de yer verildi.

Öte yandan, devri yapılan taşıt adetlerinin 2023 yılı üçüncü çeyreğinden bu yana gerilemeye devam ettiği, taşıt sahiplik oranının ise son yıllardaki artışını sürdürerek yüzde 18 olduğu kaydedildi.

İkinci el taşıt devirlerinde gözlenen yavaşlamanın da sıfır araç satışlarındaki avantajlı koşullar ile ilişkili olduğu bildirildi.

Kaynak: TCMB - Finansal İstikrar Raporu

Kampanyalar pazarı yeniden canlandırabilir

Son dönemde otomobil satışlarındaki artışta kampanyaların etkili olduğunun belirtildiği TCMB raporunda, "Taşıt kredisi kullanımları 2023 yılının ikinci yarısından itibaren zayıf bir seyir izlerken, taşıt arzının artması ve kampanyalar birinci el araç satışlarını artırabilmektedir" ifadeleri yer aldı.

Avrupa Birliği'nin yeni otomobillerde zorunlu hale getirdiği 'Genel Güvenlik Yönetmeliği (GSR), Türkiye'de 7 Temmuz'da yürürlüğe girecek. Bu tarihten sonra, markaların ellerindeki GSR kapsamına girmeyen araçlar satılamayacak.

Otomotiv Distribütörleri ve Mobilite Derneği (ODMD), markaların ellerindeki GSR kapsamına girmeyen stokları 7 Temmuz'a kadar eritmek adına kampanyalara hız verdiğini belirterek, bazı markaların ise bu kapsamda 'zararına' bile kampanya yaptıklarını bildirmişti.

Bozkurt, "Nisan ayı sonunda açıklanan güvenlik normları gereği, 7 Temmuz'a kadar markaların araçları faturalandırması lazım. Bu durum, 12 ay boyunca satışı yapılabilecek bir otomobilin 2 ay içinde satılması zorunluluğunu doğurdu. Otomobil markaları 7 Temmuz'a kadar ellerinde kalan araçları satabilmek adına zararına bile kampanya yapıyorlar" ifadelerini kullanmıştı.

İLGİLİ HABER Otomotiv uzmanı yanıtladı: 7 Temmuz sonrası otomobil fiyatları ne olur? Otomobillerde daha önce ekstra ödemeler yapılarak satın alınan bazı özellikler, 7 Temmuz’dan itibaren standart hale gelecek. Peki, bu değişiklikler yeni dönemde sıfır ve ikinci el otomobil fiyatlarını nasıl etkileyecek? İşte detaylar..

Pazar 20 ay sonra daralmıştı

Otomotiv Distribütörleri ve Mobilite Derneği (ODMD) verilerine göre Türkiye otomobil ve hafif ticari araç pazarı nisan ayında 20 ayın ardından ilk kez küçülmüştü. Buna göre, nisanda satışlar yüzde 22,3 daralmış ve pazar 75 bin 919 seviyesine gerilemişti.

Otomotiv pazarında en son daralma ise Ağustos 2022'de yaşanmıştı.

İLGİLİ HABER Otomotiv satışları 20 ay sonra düştü: En çok hangi markalar tercih edildi? Otomobil ve hafif ticari araç pazarı Ağustos 2022'den bu yana ilk kez düşüş yaşadı. Peki, daralan pazarda en çok hangi markalar tercih edildi? İşte detaylar..
REKLAMI KAPAT X