Trump: Tayvan kendisini savunmamız için para ödemeli

Okuma Süresi: 1 Dakika
Trump: Tayvan kendisini savunmamız için para ödemeli
Doviz.com
17.07.2024 14:08

ABD başkan adayı Donald Trump, Tayvan'ın Çin'e karşı koruma için ABD'ye para ödemesi gerektiğini söyledi. 

Trump, Amerikan medya kuruluşu Bloomberg'e verdiği röportajda, Tayvan meselesinde "ABD'nin sigorta şirketi gibi çalışarak" ülkeyi Çin'e karşı koruduğunu fakat Taipei yönetiminin "bunun karşılığında hiçbir şey vermediğini" aktardı.

Washington yönetimi, Pekin'in olası saldırılarına karşı Tayvan'a şimdiye dek milyarlarca dolarlık savunma desteği vermişti.

Ancak Trump'ın açıklamaları, 5 Kasım'daki başkanlık yarışını kazanması halinde Taipei yönetimine desteğin kesilmesi ihtimalini gündeme getirdi.

"Tayvan'ın yerinde olsaydım kendimi çok güvende hissetmezdim" diyen Trump, ülkenin ABD'deki yarı iletken çip endüstrisinin neredeyse tamamını ele geçirdiğine dair eleştirilerini de yineledi.

Dünyanın en ileri seviye yarı iletken çiplerinin en az yüzde 90'ı Tayvan'da üretiliyor. Taiwan Semiconductor Manufacturing firması ise Apple ve Nvidia gibi devlerin baş tedarikçisi konumunda. Şirket, ABD'nin Arizona eyaletindeki üç tesis için yaklaşık 65 milyar dolarlık yatırım yapmıştı.

Tayvan Başbakanı Cho Jung-tai ise Trump'ın açıklamalarına yanıt olarak, "ABD'ye destekleri için müteşekkir olduklarını ve ikili ilişkileri korumak amacıyla çok çalıştıklarını" söyledi.

Cho, "Tayvan ve ABD, Tayvan Boğazı'nın Hint-Pasifik bölgesinde ortak bir sorumluluğu paylaşıyor. Kendimizi savunmak ve güvenliğimizi korumak adına daha fazlasını yapmaya hazırız” dedi.

REKLAMI KAPAT X