
TÜİK verilerine göre ekonomik güven endeksi ocak ayında 99,7 iken, şubat ayında yüzde 0,5 oranında azalarak 99,2 değerini aldı.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), ocak ayı ekonomik güven endeksi verilerini açıkladı.
Ekonomik güven endeksi Ocak ayında 99,7 iken, Şubat ayında yüzde 0,5 oranında azalarak 99,2 değerini aldı.
Bir önceki aya göre Şubat ayında tüketici güven endeksi yüzde 1,4 oranında artarak 82,1 değerini, reel kesim (imalat sanayi) güven endeksi yüzde 0,2 oranında artarak 102,8 değerini, hizmet sektörü güven endeksi yüzde 1,9 oranında azalarak 114,2 değerini, perakende ticaret sektörü güven endeksi yüzde 1,6 oranında artarak 116,3 değerini, inşaat sektörü güven endeksi yüzde 2,7 oranında azalarak 89,3 değerini aldı.
Kaynak: TÜİK
Ekonomik Güven Endeksi nedir?
Ekonomik Güven Endeksi, tüketici ve üreticilerin genel ekonomik duruma ilişkin değerlendirme, beklenti ve eğilimlerini özetleyen bir bileşik endekstir. Bu endeks, ekonominin farklı kesimlerinden gelen güven göstergelerini birleştirerek ekonomik aktiviteye dair genel bir algı oluşturur.
Ekonomik Güven Endeksi, mevsim etkilerinden arındırılmış tüketici güven endeksi, reel kesim (imalat sanayi), hizmet, perakende ticaret ve inşaat sektörleri güven endekslerinin alt endekslerinin ağırlıklandırılmasıyla hesaplanır. Bu bileşenler, farklı ekonomik aktörlerin beklentilerini ve genel ekonomik durumu nasıl algıladıklarını ortaya koyar.
Endeksin 100’den büyük olması, genel ekonomik duruma yönelik güven ve iyimserliği gösterirken, 100’den küçük olması, güvensizlik ve kötümserliğin baskın olduğunu ifade eder. 100 değeri ise ekonomik güven seviyesinin nötr olduğunu gösterir.
Ekonomik Güven Endeksi, yatırımcılar, politika yapıcılar ve ekonomi yönetimi için önemli bir gösterge olarak kabul edilir. Bu endeks, ekonomik büyüme, tüketici harcamaları ve iş dünyasının yatırım kararlarını etkileyen önemli faktörlerden biridir. Endeksin yükselmesi, tüketici ve yatırımcı güveninin arttığını gösterirken, endeksin düşmesi harcamalarda ve yatırımlarda azalmaya yol açabilecek bir ekonomik belirsizlik ortamına işaret edebilir.