Tüketici Konfederasyonu uyardı: Taahhüt mağduru olmayın

Okuma Süresi: 3 Dakika
Tüketici Konfederasyonu uyardı: Taahhüt mağduru olmayın
Doviz.com
23.08.2023 12:58

Son dönemde enflasyon nedeniyle maliyeti artan bazı operatörler, 2 yıllık taahhütleri, süresi dolmadan sonlandırıp faturalara zam yapmaya başladı. Tüketici Konfederasyonu Başkanı Aydın Ağaoğlu ise şirketlerin 2 yıllık fiyat sözünden dönerek, 1 yıl sonra zam yapmasının tüketici kanununa aykırı olduğunu söyledi.

GSM operatörlerini, internet ve TV servis sağlayıcılarını, fiyat taahhütlü faturalar zora soktu.

İnternet ve cep telefonu faturaları enflasyonun altında kalırken, yüksek enflasyon ortamında ücretleri artıramayan bazı şirketler, çareyi taahhüdü erken bitirmekte buldu.

Buna göre, tüketicilerine 2 yıllık fiyat taahhüdü ile paket satan şirketler, 1 yılın sonunda sözleşmenin bittiğini gerekçe göstererek zam yaptı.

Tüketicilerin ise son dönemde fatura taahhüt şikayetleri artış gösterdi. Buna göre kullanıcılar, operatörlerin kampanyalarıyla 2 yıllık fiyatlarla anlaşsa da, taahhüt süresinin 1 yılı dolunca faturalarında zam ile karşılaştı. Şirketler ise telefonla arayarak, müşteriyi taahhüdün bittiğine ikna etmeye ve yeni zamlı paketi indirimli olarak pazarlamaya başladı.

Belirsiz süreli veya süresi bir yıldan daha uzun olan belirli süreli abonelik sözleşmesini herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin istediği zaman feshetme, yani cayma hakkını tüketicinin kullanabileceğini belirten Tüketici Konfederasyonu Başkanı Aydın Ağaoğlu, şirketlerin 2 yıllık fiyat sözünden dönerek, 1 yıl sonra zam yapmasının Tüketici Kanunu’na aykırı olduğunu söyledi.

“Şirketler, onay almadan zam yapamaz”

Tüketiciye kampanyasında 2 yıllık fiyat sözü veren operatörün, bunu tüketici aleyhine değiştiremeyeceğini belirten Ağaoğlu, “Tüketici Kanunu’na göre taahhütler ve sözleşmeler tüketici aleyhine değiştirilemez. Ancak cep telefonu ya da internet şirketleri sözleşmelerinde iki yıllık kampanyayı müşteriye 1 yıl sonra yenilenmek üzere diye satmış olabilir. Bunu da sözleşmeyi yapmadan müşteriye söylemesi gerekiyor. Abonelik sözleşmelerinde müşterilerin gözden kaçırdığı maddeler olabiliyor” diye konuştu.

Sözleşmede ne olursa olsun tüketiciden onay almadan zam yapılamayacağını belirten Ağaoğlu, “Kanuna göre onay almadan zam yapılması mümkün değil. Bu sebeple iki yıllık sattığı kampanyayı aslında 1 yıllık yaptık, sizi kandırdık dememek için de taahhüt bitti oyunu yapıyor. Cep telefonu ve internet şirketleri yıllarca tüketiciyi cayma bedeli ile ellerinde tutmaya çalıştı. Bu taahhütler konusunda her gün binlerce şikâyet alıyoruz” dedi.

“Cayma bedelinde tüketicinin haklı olduğu emsal kararlar var”

Özellikle internet ve cep telefonu aboneliklerinde cayma bedeli konusunda milyonlarca kişinin mağdur olduğunu belirten Aydın Ağaoğlu, “Tüketici Kanunu’na göre tüketici, 1 yıldan daha uzun olan abonelik sözleşmesini herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin istediği zaman feshetme hakkına sahip. Operatörler, tüketiciye ‘2 yıl aboneliğin var. Erken çıkarsan 1000- 1200 TL ceza ödeyeceksin’ diyor. Her gün böyle şikâyet geliyor bana. Ben de diyorum ki 1 yıldan uzunsa aboneliğiniz hiç düşünmeden çıkın. Belirsiz süreli veya süresi bir yıldan daha uzun olan belirli süreli abonelik sözleşmesini herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin istediği zaman feshetme yani cayma hakkını tüketicinin kullanabileceğini gösteren emsal kararlar var” diye konuştu.

REKLAMI KAPAT X