Türk bankalarının finansman ihtiyacını bu yıl iki körfez bankası karşıladı

Okuma Süresi: 2 Dakika
Türk bankalarının finansman ihtiyacını bu yıl iki körfez bankası karşıladı
Doviz.com
16.06.2023 17:22

Türk bankalarının 2023'te sağladığı sendikasyon kredilerinin yüzde 61'i, Birleşik Arap Emirlikleri bankaları olan ADCB ve ENBD tarafından sağlandı.

Birleşik Arap Emirlikleri merkezli bankalar, Türkiye'nin finansman ihtiyacını büyük ölçüde karşıladı.

Bloomberg tarafından derlenen verilere göre; Körfez ülkelerinin en büyük bankalarından ikisi, Abu Dhabi Commercial Bank PJSC ve Emirates NBD PJSC, bu yıl Türk bankalarına verilen tüm sendikasyon kredilerinin yüzde 61'ini karşıladı. Bu ise bir önceki yılın aynı döneminde ise yaklaşık yüzde 15 olarak gerçekleşiyordu.

Körfez bankalarının finansman desteğini önemli ölçüde artırdığı bu dönemde pek çok uluslararası banka ise seçimler öncesi uygulanan ortodoks olmayan ekonomi politikaları sebebiyle Türkiye’ye finansman sağlama konusunda temkinli davranmıştı.

Buna göre, aralarında ING, Deutsche Bank AG, Citigroup Inc. ve Standard Chartered gibi kurumların bulunduğu bankalar geçen sene sendikasyon kredilerinin yüzde 33'ünü sağlarken, bu oran bu sene yüzde 18'e kadar geriledi.

Körfez ülkeleriyle olan ilişkiler ise Emirates NBD'nin 2019'da Denizbank A.Ş.'yi satın alması da dahil olmak üzere bir dizi ticaret anlaşması ve swap anlaşması ile giderek ivmelendi.

Türkiye ise son olarak düşen döviz rezervlerini desteklemek için geçen yıl BAE ile 4,9 milyar dolarlık bir swap anlaşması imzalamış, 2021'de ise Katar ile iki ülke arasında ilk olarak 2018'de imzalanan 15 milyar dolarlık swap anlaşmasının süresini uzatmıştı.

İLGİLİ HABER BAE’den Türkiye açıklaması: Zengin ve umut verici bir gelecek bizi bekliyor BAE Ekonomi Bakanı Abdullah bin Tavk el-Berri, Kapsamlı Ekonomik Ortaklık Anlaşması’nın imzalanmasıyla birlikte zengin ve umut verici bir geleceğin iki ülkeyi beklediğini belirtti.
REKLAMI KAPAT X