Türk lirası mevduata uygulanan stopaj oranları değişti

Okuma Süresi: 2 Dakika
Türk lirası mevduata uygulanan stopaj oranları değişti
Doviz.com
01.05.2024 10:57

Türk Lirası mevduatlar için uygulanan stopajda düzenleme yapılarak Resmi Gazete'de yayımlandı. 6 aya kadar vadeli hesaplarda stopaj oranı yüzde 5'ten yüzde 7,5'e, bir yıla kadar olan vadeli hesaplarda ise yüzde 3'ten yüzde 5'e çıkarıldı.

Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkan kararı ile 30 Nisan'da sona eren mevduattan elde edilen faize uygulanan stopajda değişikliğe gidildi.

Buna göre, mevduattan elde edilen faiz ve katılım bankalarından elde edilen kâr paylarına uygulanan oranda yapılan değişiklikle, 6 aya kadar (6 ay dahil) mevduatta stopaj yüzde 5'ten yüzde 7,5'a yükseltildi.

Bir yıla kadar vadeli hesaplarda stopaj yüzde 3'ten yüzde 5'e yükseltilirken, bir yıldan uzun vadeli hesaplarda yüzde 2,5 olan stopaj oranında değişikliğe gidilmedi.

30 Nisan'a kadar faiz getirili yatırım fonlarında yüzde 0 olarak uygulanan stopaj da yüzde 7,5'e yükseltildi. Böylece söz konusu yatırım fonları ile 6 aya kadar vadeli mevduat getirisinde stopaj yüzde 7,5'te eşitlenmiş oldu.

Kur Korumalı vadeli mevduat hesapları ile Döviz tevdiat hesaplarından dönüşüm kuru üzerinden TL'ye çevrilen mevduat hesaplarında ise yüzde 0'lık stopaj korundu.

Yatırım fonlarına yeni oran

Kararla, yatırımcıların Türk lirası cinsinden ihraç edilmiş menkul kıymetlere yönelmelerini teşvik etmek üzere, portföyü Türk lirası ve Türk lirası cinsinden ihraç edilmiş menkul kıymetler olan yatırım fonlarından elde edilen gelirlerde indirimli stopaj uygulamasının süresi 31 Temmuz'a kadar uzatıldı.

Yatırım araçları arasında geçişkenlik olmaması için Türk lirası yatırım fonlarından elde edilen gelirlerdeki stopaj oranı yüzde 10 yerine yüzde 7,5 olarak belirlendi.

Ayrıca, 23 Aralık 2020-30 Nisan 2024 tarihlerinde iktisap edilmiş yatırım fonu katılma paylarından bugünden itibaren elde edilecek gelirler için ise bu kararla yapılan değişiklik öncesi geçerli yüzde 0 oranı uygulanacak.

Değişken, karma, eurobond, dış borçlanma, yabancı, serbest fonlar ve unvanında "döviz" ifadesi geçen yatırım fonlarından elde edilen gelirlerde ise önceden olduğu gibi yüzde 10 tevkifat yapılmaya devam edilecek.

Kararla, devlet tahvili ve Hazine bonoları ile Hazinece kurulan varlık kiralama şirketlerince ihraç edilen kira sertifikalarından elde edilen gelirler için yüzde 0 tevkifat uygulaması 31 Temmuz'a kadar uzatıldı.

Bu menkul kıymetlerden elde edilen gelirlerdeki stopaj oranı, yüzde 10 yerine yüzde 0 olarak uygulanmaya devam edilecek.

Bu oranlar 31 Temmuz 2024 tarihine kadar geçerli olacak.

İLGİLİ HABER Üç uzman yorumladı: Borsada yükseliş devam eder mi? BIST 100 endeksi dün 10 bin puanın üzerine çıkmasının ardından bugün erken saatlerde rekor tazeledi. Peki, uzmanlar borsadaki yükselişe yönelik ne söyledi? İşte detaylar..
İLGİLİ HABER Citi’den 6 aylık forwardlar üzerinden “dolar sat-lira al” tavsiyesi Citi stratejistleri, önümüzdeki birkaç ayda Türk varlıklarına sermaye akışı yaşanabileceği gerekçesiyle, 6 aylık *forward işlemleri üzerinden Türk lirasında dolara karşı uzun pozisyon alınmasını önerdi.

REKLAMI KAPAT X