Türk tatilciler rotayı yurt dışına çevirdi

Okuma Süresi: 3 Dakika
Türk tatilciler rotayı yurt dışına çevirdi
Doviz.com
04.07.2024 17:16

Jolly Yönetim Kurulu Başkanı Mete Vardar, Türk tatilcilerin yurt dışı paket taleplerinde yüzde 50 oranında artış yaşandığını söyledi.

Turizmde artan maliyetlere bağlı olarak iç pazara yönelik tatil paketi fiyatlarında yaşanan artış Türk tatilcilerin tercihlerini de değiştirdi.

Fiyatların yüzde 40 civarı daha ucuz olduğu eylül ve ekim aylarına yönelik tatil paketi satışlarında geçen yıla göre yüzde 70 artış yaşadıklarını belirten Jolly Yönetim Kurulu Başkanı Mete Vardar, Türkiye'ye oranla daha uygun fiyatların yakalanabildiği yurt dışı paket taleplerinde de yüzde 50 oranında artış kaydettiklerini söyledi.

Jolly ve sektöre ilişkin gelişmelerin değerlendirildiği toplantıda konuşan Vardar, fiyatların artışıyla birlikte misafirlere en etkin kampanyaları sunmaya çalıştıklarını belirterek, "Bu konuda özellikle enflasyon maliyetlerinin otellere yansımasına karşın bir takım katkılar verilmesi gerektiğini düşünüyor ve otel fiyatlarının belirli oranda daha makul seviyelere gelmesini istiyoruz.

Yerli misafirlere ayrılan kontenjan halen yüzde 15'i geçmiyor. Bunu yüzde 30-35’lere getirirsek o zaman daha doğru fiyatlar sunabiliriz hem sezonu uzatabiliriz hem ülkenin ekonomisine çok daha fazla katkı sağlayabiliriz." dedi.

Uzak Doğu ve Güney Amerika tatil fiyatlari Türkiye'den uygun

Otellerde enflasyon nedeniyle artan fiyatların yurt içi tatilcileri yurt dışına yönelttiğine de dikkat çeken Vardar, "Her ne kadar Türkiye’deki otellerimizin doluluğunu artırmaya çalışsak da yurt dışına olan talep her geçen gün artıyor... Özellikle deniz tatili isteyen misafirlerimizin tercihleri içerisinde Mısır Sharm El Sheikh çok yoğun talep alıyor. Dubai ve Uzak Doğu’da uçak dahil paketlerde Türkiye’ye nispeten daha uygun fiyatlar olabiliyor. Güney Amerika, Meksika, Cancun, Küba gibi ülkelerde deniz tatili ile ilgili daha makul rakamlarla fırsatlar oluşturulabiliyor" diye konuştu.

Vardar, vizesiz ülkelerde de Balkanlar’ın yoğun talep aldığını belirtti.

Schengen sorunu ve harç pulu belirsizliği

Schengen vizesinde yaşanan sorunlara da değinen Vardar, zamanında randevu alınamaması ya da vize sürecinin tatil tarihinden sonraya verilmesi nedeniyle yapılan rezervasyonların üçte birinin iptal olduğunu söyledi.

Vardar, Schengen sorunu yaşanmasaydı, Jolly olarak şu anda yurt dışı seyahat taleplerinde yaşadıkları yüzde 50 artışın yüzde 70 seviyelerine çıkmış olacağını söyledi.

Sektörü negatif etkileyebilecek bir diğer unsurun da yurt dışı çıkış harç pulunun mevcut 150 lira seviyesinden 1500-3 bin lira aralığında bir seviyeye çıkarılacağı söylentileri olduğunu ifade eden Vardar, bunun gerçekleşmesi halinde sadece çıkış harcı maliyetinin tek gece konaklamalı bir yurt dışı paketine neredeyse eşdeğer olacağını belirterek, şunları söyledi:

"79 Euro'ya ya ulaşım, rehber, kahvaltı dahil bir gece konaklamalı Selanik turu satıyoruz. Yani bugün konuşulan harç pulu maliyetine tur satıyoruz...Aynı şekilde Yunanistan'da 11 tane adaya kapı vizesi ile program alabiliyorsunuz. Bu adalara feribot ücreti 20-60 Euro arasında değişiyor. Rodos ve Kos haricinde konaklama çok az oluyor, günübirlik gidiliyor. Şimdi diyoruz ki, 'Oraya gitmek için vereceğin ücret kadar harç pulu vereceksiniz'. Ben bunu çok doğru bulmuyorum."

İLGİLİ HABER Yurt dışı çıkış harç pulu stoklanabilir mi?: Gelir İdaresi Başkanlığından vatandaşlara uyarı Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), vatandaşların mağdur olmamaları için yurt dışı çıkış harç pullarına yönelik uyarıda bulundu.
REKLAMI KAPAT X