"Ücretsiz gazın” bütçeye maliyeti ne olacak?

Okuma Süresi: 2 Dakika
Doviz.com
27.04.2023 12:15

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Filyos Gaz İşleme Tesisi’nde yaptığı açıklamada bir ay konutlardaki doğal gazın ücretsiz olacağını, bir yıl ise 25 metreküp doğal gazdan ücret alınmayacağını açıklamıştı. Bu açıklamanın ardından ise bu vaatlerin bütçeye getireceği yük hesaplandı.

HaberTürk yazarı Bülent Aydemir, konuyla ilgili kaleme aldığı yazıda şunları kaydetti:

"Konutlarda kullanılan doğal gazın tamamı önümüzdeki bir ay boyunca bedava olacak. İlk bir ayda üst sınır yok…

Bir ayın sonunda her meskenin asgari gideri olan; yani mutfak ocaklarında yemek pişirmede ve banyolarda kullanılan 20-25 metreküp arasındaki doğalgazın maliyetini BOTAŞ karşılayacak. Bu sübvansiyon 11 ay sürecek. Yani seçim sonrasında da devam edecek.

Düzenleme cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle yapılacak. Bu sübvansiyonun Hazine’ye maliyeti ilk ay için 6 milyar TL, yıllık ise 50-55 milyar TL’yi bulacak.

Kararname çıktıktan sonra konu Hazine ve Maliye Bakanlığı’na gidecek; bunun için kaynak ayrılacak. Sonrasında EPDK, usul ve esasları belirleyecek. Kararname çerçevesinde gerekli çalışmalar yapılacak.

Doğal gaz dağıtım şirketleri de unutulmadı. Bu yük, onların sırtına yüklenmeyecek. Doğal gaz dağıtım şirketlerinin dağıtım hizmet bedelleri, işletme giderleri de hesaplanacak; bunu Hazine karşılayacak.

Görüştüğüm yetkililer, gazın kaynağıyla ilgili tartışmaların da yersiz ve anlamsız olduğunu söylüyor. Türkiye’nin satın aldığı gaz sisteme girdikten sonra şebekede birbirine karışıyor. Bu gazın hangi ülkeden satın alındığının hiçbir önemi yok. Şebekede birleşiyor ve tek gazmış gibi tüketiciye ulaşıyor."

REKLAMI KAPAT X