Ünlü ekonomistten Arjantin yorumu: Krizden çıkışın tek yolunu açıkladı

Okuma Süresi: 3 Dakika
Ünlü ekonomistten Arjantin yorumu: Krizden çıkışın tek yolunu açıkladı
Doviz.com
12.07.2023 10:43

Amerikalı ekonomist Steve Hanke, yüksek enflasyonla boğuşan Arjantin’in derinleşen borç tuzağından tek çıkış yolunun ABD dolarını para birimi olarak benimsemek olduğunu söyledi.

Dünya Gazetesi’nden Emre ERGÜL’ün aktardığına göre Arjantin, hiperenflasyon borçlanmayla mücadele ederken, para birimi de son 10 yılda ciddi değer kaybetti.

Merkezi Londra’da bulunan küresel ekonomi verileri merkezi CEIC’e göre, Arjantin’in dış borcu 2022’nin sonunda 277 milyar dolara, bir başka deyişle, GSYİH’sının yüzde 45’ine yükseldi.

Tüketici fiyatları da mayıs ayında bir önceki yıla göre yüzde 114 arttı.

Uluslararası Para Fonu (IMF), bu yıl Arjantin için 5,3 milyar dolarlık yeni bir krediyi onayladı. Aynı IMF, 2022’de Arjantin için daha önce başarısız olan 57 milyar dolarlık bir paketin yerine 44 milyar dolarlık bir kredi programı uygulamaya koymuştu.

Ülkenin çeşitli kentlerinde neredeyse haftada bir protesto gösterileri düzenlenirken; dünyaca ünlü ekonomist Steve Hanke, Arjantin’in tek kurtuluşunun ABD dolarına geçmekte olduğuna dikkat çekti.

Arjantin’in derinleşen borç tuzağından tek çıkış yolunun doları para birimi olarak benimsemek olduğuna işaret eden Hanke şu tweeti attı:

“IMF, Arjantin için 5.3 milyar dolarlık bir ödemeyi daha onayladı.

Arjantin’in borç tuzağından tek çıkış yolu = DOLARİZASYON.”

Arjantin’in pezosu 2008’den beri her yıl dolar karşısında değer kaybediyor ve bu da ülkenin dolar satın almasını daha pahalı hale getiriyor. Peso, 2022’deki yüzde 44’lük düşüşün ardından bu yıl şimdiye kadar dolar karşısında yüzde 35 düştü.

Insider dergisinden Huileng Tan, Buenos Aires’teki durumu şöyle anlattı:

“Arjantin’deki döviz krizi o kadar kötü ki, ticari bankaların Çin yuanı cinsinden mevduat hesapları oluşturmasına izin verdi. Döviz krizine, ülkenin tarımsal ihracatını vuran ve merkez bankasının dolar rezervlerini 2016’dan bu yana en düşük seviyeye indiren ve halen devam eden kuraklık neden oldu.”

IMF yöneticisi Gita Gopinath da geçtiğimiz mart ayında yaptığı bir konuşmada ülkedeki kuraklığa dikkat çekerek, “Gittikçe şiddetlenen kuraklığın zorluklarına karşı, makroekonomik istikrarı korumak, yükselen enflasyonu ve son politika aksaklıklarını ele almak ve temel program hedeflerine ulaşılmasını sağlamak için daha güçlü bir politika paketi gerekli.” ifadelerini kullanmıştı.

“Dolar önümüzdeki 10 yıl daha piyasaları domine edecek”

Merkezi Londra’da bulunan ve küresel merkez bankacılığını inceleyen bağımsız düşünce kuruluşu OMFIF’in (Resmi Para ve Finansal Kurumlar Forumu) yaptığı yıllık değerlendirme, merkez bankalarının Amerikan dolarına olan bakışını gözler önüne serdi: “Dolar, önümüzdeki on yılda dünyanın baskın rezerv para birimi konumunu koruyacaktır.”

OMFIF’e göre, 5 trilyon dolara yakın varlığı yöneten merkez bankaları, doların küresel rezervlere oranı olarak “kademeli” bir hızla düşmeye devam etmesini beklese de domine etmeyi sürdürecek. OMFIF anketi, rezerv bankalarının yüzde 16’sının önümüzdeki birkaç yıl içinde ABD doları riskini artırmayı planladığını, yüzde 10’unun ise azaltmayı planladığını ortaya koydu. Bununla birlikte, önümüzdeki 10 yıl içinde, rezerv bankalarının net yüzde 6’sı dolar varlıklarını azaltmayı beklediklerini söyledi.

İLGİLİ HABER BRICS, alternatif küresel para arayışına girdi: Uzmanlar, Bitcoin ve doların geleceğine yönelik ne söyledi? Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika'dan oluşan BRICS ittifakı, ABD dolarının küresel hakimiyetine son vermek amacıyla yeni bir para birimi çıkarmayı planlıyor. Peki uzmanlar, Bitcoin ve doların geleceğine yönelik ne söylüyor?
REKLAMI KAPAT X