Wall Street’de Endeksler Haftayı Karlı Kapattı

Okuma Süresi: 2 Dakika
Wall Street’de Endeksler Haftayı Karlı Kapattı
Doviz.com
15.04.2018 20:16

Jeopolitik kaygıların yatırımcıların risk iştahını azalttığı Cuma günü ABD borsalarında temel endeksler günü kayıpla,  haftayı ise karlı kapattı.  

 

Haftanın son günü, Dow Jones, %0,50 veya  122.91 puan kayıpla 24,360.14 seviyesinde,  S&P 500 endeksi  %0,29 veya 7.69 puan kayıpla    2,656.30 puanda ve Nasdaq Bileşik endeksi ise %0.47 veya 33.60 puan kayıpla, 7,106.65 puanda kapandı.   Haftalık bazda ise Dow Jones %1,8, S&P  %2,0 ve  Nasdaq % 2.8 artış kaydetti. 

 

ABD ile Çin arasında ticaret savaşı çıkması endişesi ve iki ülkenin ticari ilişkilerinde geleceğe yönelik belirsizliklerin yanısıra, Suriye  yönetiminin kimyasal silah kullandığı iddialarına karşılık   Trump’ın ABD’nin Suriye’nin kimyasal silah depolarını vurmak için  füze saldırısında bulunacağını yönündeki açıklamasının ardından   ABD ile  Rusya ve İran arasında tırmanan gerilim, şirketlerin beklenenden iyi gelen 1.çeyrek sonuçlarını gölgeledi.  Piyasalar haftanın son gününü, jeopolitik gerilimin zaman zaman aniden tırmandığı Suriye ve Orta Doğu’da ABD’nin Suriye’yi ne zaman vuracağı konusundaki belirsizlikle kapattı.     

 

ABD yönetiminin,   yeni gümrük vergileri ve Çin’in ABD’deki teknoloji yatırımlarını  engelleyerek,  Çin’e uygulanan baskıyı artırmayı ve böylece  isteklerini kabul ettirmeyi  planladığı  yönündeki haberler piyasalardaki gerginliği artırdı.   ABD’nin önümüzdeki hafta 100 milyar dolarlık ilave Çin malına gümrük vergisi uygulamasının detaylarını açıklaması bekleniyor.  

 

Trump’ın, ABD’nin geçen yıl ayrıldığı  Trans Pasifik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı (TPP)’na, Çin’e daha fazla baskı uygulayabilmek için geri dönmenin yollarını araştırması ve Çin’in son bir yılda ilk kez dış ticaret açığı verirken, ABD ile olan  ticaret  fazlasının hızlı bir artış göstermesi yatırımcıların hafta sonuna girerken uzun poziyon almaktan kaçınmasına neden oldu. 

 

ABD’nin dev bankaları, JPMorgan,  Citigroup ve Wells Fargo hisseleri 1.çeyrek sonuçlarının beklentileri aşmasına rağmen günü ortalama %2,6 kayıpla kapattı.     

 

Cuma günü açıklanan Michigan Üniversitesi’nin  Tüketici Hissiyatı Endeksi,  Nisan ayında 101,4‘ten 97,8’e gerileyerek,  beklentilerin gerisinde kalırken,  ABD Çalışma Bakanlığı’nın  JOLTS raporuna göre ise Şubat ayında açılan pozisyon sayısı bir önceki  aya göre hafif geriledi. 

 

Boston Fed Başkanı Rosengren,  Fed’in son toplantıdaki medyan tahminden daha fazla sayıda faiz artırımı yapması gerekebileceğini söylerken, St. Louis Fed Başkanı Bullard ise toplantı tutanaklarında tüm katılımcıların faiz artışının devam etmesini  destekledikleri ifadesinin gerçeği yansıtmadığını, son toplantıda kendisinin Fed’in faizleri değiştirmesi gerekmediğni savunduğunu açıkladı. 

 

Jeopolitik gerginlik altın ve petrol fiyatlarında yukarı yönde baskı yapmaya devam etti.  Vadeli kontratlarda altının onsu  %0,50, Brent petrolün varili %048  artarken, ICE dolar endeksi ise günü %0,01 artışla kapattı.

REKLAMI KAPAT X