Wall Street’te Endeksler Haftayı Kayıpla Kapattı

Okuma Süresi: 2 Dakika
Wall Street’te Endeksler Haftayı Kayıpla Kapattı
Doviz.com
05.03.2018 09:38

ABD’de, Dow Jones haricinde  endeksler Cuma gününü yükselişle kapattı.   Dow,  haftanın büyük bir bölümünü ekside kapatırken, endekslerin tümü haftayı kayıpla  tamamladı. 

 

Enflasyonun yükseleceğine dair endişelerle  endeksler yılbaşındaki rekor seviyelerinin altında seyrederken, Başkan Trump’ın Perşembe günü ABD’nin ithal çelik ve alümünyuma gümrük vergisi uygulayacağını açıklaması ve sonrasında da ticaret savaşları ile ilgli söylemlerde bulunarak dozu artırması hisse senetlerindeki gerilemeyi derinleştirdi.   

 

Dow Jones endeksi, Cuma günü, 391 puan geriledikten sonra biraz toparlandı ve %0,29 veya 70.92 puan kayıpla 24,538.06 seviyesinde kapandı.  Diğer 2 temel endeks haftanın son gününü artıda kapattı.  S&P 500  %0.5 veya 13.58 puan artışla  2,691.25. puandan,   Nasdaq Kompozit endeksi ise %1,08 veya 77.31 artışla 7,257.87 puandan kapandı.  Haftalık performanslara bakıldığında,  3 temel endeks de haftayı ekside kapattı.  Haftalık bazda  Dow %3.1, S&P 500 %2 ve Nasdaq %1.1 geriledi.

 

Trump’ın bu çıkışına, aralarında AB’nin de bulunduğu ABD’nin ticaret yaptığı   bazı ülkeler karşılık verme tehdidinde bulunmakta gecikmedi.    Endüstrinin her alanında yaygın olarak kullanılan çelik ve alüminyumda  gümrük vergisi uygulamasının tüketici fiyatlarının artmasına ve enflasyonun hızla yükselmesine neden olacağı düşüncesinin yatırımcıları endişelendirdiği,  global ticaret savaşlarının başlaması olasılığının ise piyasaları oldukça tedirgin ettiği görüldü

 

Trump açıklamasında, ithal çeliğe %25 ve alüminyuma %10 gümrük vergisi uygulanmasını öngören   kararnameleri bir sonraki hafta imzalayabileceğini belirterek toplantıda bulunan çelik ve alüminyum üreticilerinin  yöneticilerine, uzun süre korunacaklarını söyledi. 

 

Piyasaları tedirgin eden diğer bir gelişmede  de Fed Başkanı Powell’ın Kongre’de Perşembe günü yaptığı ikinci sunumunun ilkine göre daha yumuşak olmasına rağmen yıl içinde 4. faiz artışı  olasılığına açık kapı bırakması oldu.

 

Diğer taraftan tüketici güveninin son 14 yılın en yüksek seviyesine tırmanması,  beklenenden iyi gelen makroekonomik veriler ve şirketlerin 4.çeyrek sonuçları piyasalara ekonomi ile ilgili iyimser mesajlar vermeye devam etti. 

 

Turmp’ın gümrük vergileri ve ticaret savaşları söylemlerine sert tepki veren Avrupa ve Asya borsaları Cuma gününü ve geçen haftayı kayıpla kapattılar.   Trump’ın açıklamalarından sonra ICE ABD doları endeksi %0.4 kayıpla 89.93’e  geriledi.  Ham petrol vadeli kontratları  %0,75, altın  vadeli kontratları  ise %1,42 yükseldi.  

 

Önümüzdeki hafta, yatırımcılar ABD’de gümrük vergileri ile ilgili gelişmeleri, Şubat ayı istihdam verilerini,   Euro Bölgesinde  ve Japonya’da Merkez Bankalarının para politikası toplantılarını izleyecekler.   

REKLAMI KAPAT X