'Yarısı Bizden' kampanyasının ilk maliyeti hesaplandı

Okuma Süresi: 3 Dakika
'Yarısı Bizden' kampanyasının ilk maliyeti hesaplandı
Doviz.com
19.05.2023 10:00

Kentsel dönüşüm kapsamında uygulamaya alınan “Yarısı Bizden” kampanyasının ilk senede 200 bin konutun dönüşümü için maliyeti 313,5 milyar lira olarak hesaplandı.

Leyla İlhan'ın haberine göre; TSKB Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Makbule Yönel Maya, “Yarısı Bizden” kampanyası ile ilgili yaptığı açıklamasında, "Öncelikle İstanbul’u depreme karşı dayanıklı hale getirmeyi amaçlayan kampanyada toplam 200 bin konutun yerinde dönüşümünün yapılacağı belirtiliyor" ifadelerine yer verdi.

Makbule Yönel Maya, söz konusu açıklamasında, yarısının 100 metrekare 2+1, yarısının 120 metrekare 3+1 tipte konutlardan oluşacağı dikkate alındığında, kira yardımları ve taşınma yardımları hariç toplam maliyetin yarısı için kamu tarafından yaklaşık 165 milyar lira tutarında doğrudan kaynak temini gerçekleştirilmesinin planlandığının görüldüğünü belirtti.

"Maliyetin diğer yarısının da uzun dönemli ve uygun finansman koşullarıyla 10 yıl vade ile kredilendirildiğinde ve yüzde 10 peşinat rakamını da düştüğümüzde toplam bütçenin 313,5 milyar TL seviyesinde olacağını öngörüyoruz" diyen Maya, şu ana kadar yapılan başvurulardan ilk 10 ilçenin Bahçelievler, Güngören, Avcılar, Bağcılar, Üsküdar, Küçükçekmece, Fatih, Kartal Maltepe ve Ümraniye olarak sıralandığına dikkat çekti.

Bu ilçelerdeki yapı stokunun oldukça eski olduğunun altını çizen Maya, "Niteliksiz konut stokunun yoğunlaştığını düşündüğümüzde beklenti ile örtüştü" ifadelerine yer verdi.

Makbule Yönel Maya, deprem sonrası kendilerine gelen değerleme taleplerinden hareketle kentsel dönüşüm çalışmalarının Maltepe, Kadıköy, Şişli ve Beyoğlu gibi ilçelerden geldiğine vurgu yaptı ve "Bizim verdiğimiz kentsel dönüşüm danışmanlık hizmetlerinin tamamının özel sektör tarafında olduğunu düşündüğümüzde ‘Yarısı Bizden’ kampanyası ile kesişen tek ilçemizin Maltepe olduğunu söyleyebiliriz" açıklamasında bulunarak, depremin ardından kentsel dönüşüm çalışmalarında uzlaşma kültürünün artmasını beklediklerini vurguladı.

Açıklamasında "Nitekim eş zamanlı olarak da bu alanda yaptığımız işlerde bir artış olmuştu" şeklinde konuşan Maya, dönüşümün en hızlı olabileceği alanların, konut değeri ve hane halkı geliri açısından daha üst gelir grubunun yaşadığı alanlar

Yıkılan binaların yeri dolmazsa fiyatlar artar

Dönüşümün fiyatlar üzerindeki etkisi ile ilgili de değerlendirmelerde bulunan Makbule Yönel Maya, "6306 sayılı kanunun ilk çıktığı dönemde bunu yakından tecrübe ettik" dedi ve Kadıköy'de kentsel dönüşüm sebebiyle eski binalar hızla stoktan çekilince, sakinlerin yakın bölgelerde kiralık arayışına girmesinin kira bedellerini yükselttiğini söyledi.

Makbule Yönel Maya, yıkılan konut sayısı ile yerine inşa edilecek konut sayısı arasındaki makasın açılmaması halinde fiyatların yükselmeyeceğine de dikkat çekti.

"Yarısı Bizden" kampanyasına başvuru sayısı 155 bine ulaştı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, 16 Mayıs tarihi itibarıyla yaptığı açıklamasında, Yarısı Bizden kampanyasına 709 bin bağımsız birim için 155 bin başvuru yapıldığına dikkat çekti.

Sosyal medya hesabından konuya ilişkin bilgi paylaşan Bakan Murat Kurum, ay sonuna kadar sürecek başvuruların incelendiğini dile getirdi ve "Çoğunluğun sağlandığı yerlerde dönüşüm süreci başlıyor. İstanbul’da riskli yapı bırakmayacağız" şeklinde konuştu.

REKLAMI KAPAT X