Yeni asgari ücret açıklandı!

Okuma Süresi: 3 Dakika
Doviz.com
27.12.2023 19:50

Bakan Işıkhan, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın işçi ve işveren tarafıyla gerçekleştirdiği asgari ücret görüşmesi sonrasında 2024 yılında geçerli olacak yeni asgari ücreti açıkladı.

Beştepe’de Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın davetiyle toplanan tarafların görüşmesi sonrası Bakan Işıkhan, süreci ortak mutabakatla yürüten paydaşlara teşekkür ederek, hem çalışanların ihtiyaçlarını hem de ülkenin ihtiyaçlarını rasyonel şekilde ele alarak fikir birliğine vardıklarını söyledi.

Buna göre Işıkhan, 2024 yılında geçerli olacak net asgari ücretin 17 bin 2 TL olacağını duyurdu. Işıkhan, yeni yılda asgari ücret desteğinin ise 700 TL olacağını açıkladı.

Böylelikle temmuz ayına göre artış yüzde 49, ocak ayına göre ise yüzde 100 oldu.

Türk-İş'in talebi neydi?

Türk-İş Başkanı Ergün Atalay ise iki saat öncesine kadar resmi rakam söylemediklerini belirterek, taleplerinin 18 bin lira olduğunu ve yılda iki kere müzakere yapılmasını istediklerini söyledi.

Toplantının sonunda ise Atalay, rakamı kabul etmediklerinin altını çizerek şerh koyacaklarını söyledi. 

Asgari ücrette süreç nasıl işledi?

Asgari ücrette ilk toplantı 11 Aralık tarihinde gerçekleştirilmişti. İlk kez 4 işçinin birden yer aldığı ilk toplantının açılış konuşmasını yapan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, hükümet olarak hakem rolü üstlenerek, işçi ve işverenlerin mutabakatıyla yeni asgari ücret rakamını tespit etmeyi hedeflediklerini bildirmişti.

İLGİLİ HABER Asgari ücret görüşmeleri başladı İşçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2024'te geçerli olacak asgari ücreti belirleme çalışmaları kapsamında ilk toplantısına başladı.

Daha sonra söz alan Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Burak Akkol da süreci dengeli bir rakam ve mutabakatla tamamlama arzusunda olduklarını söylemişti.

TÜRK-İŞ Genel Başkan Yardımcısı Ramazan Ağar ise enflasyon verilerine yönelik eleştirilerde bulunarak, yeni asgari ücretin işçilerin ve toplumun beklentilerine uygun olmasını istemişti.

Açılış konuşmalarının ardından TÜRK-İŞ heyetindeki Adana'da hastanede işçi olarak çalışan Hatice Akgedik, Ankara'da kasiyerlik yapan Meliha Nur Şıkbudak, Çorum'da yaşayan enerji işçisi Saffet Canbaz ve Bolu'da karayolları işçisi olan Durmuş Öztürk geçim şartlarını anlatarak, yeni yılda geçinebilecek ücret taleplerini dile getirmişti.

İLGİLİ HABER Asgari Ücret Tespit Komisyonu'na katılan işçiler neler söyledi? Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2024 yılı asgari ücretini belirlemek için ikinci toplantısını dün gerçekleştirdi. Bu yıl ilk kez komisyona katılan işçiler ise toplantı sonrasında açıklamalarda bulundu. İşte komisyona katılan işçilerin yorumları.. 

Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun yeni yılda geçerli olacak asgari ücret rakamını belirleme çalışmaları kapsamında ikinci toplantısı ise 18 Aralık’ta gerçekleştirilmişti. İkinci toplantıda temel ekonomik veriler masaya yatırılırken, toplantıdan bir rakam çıkmamıştı.

İLGİLİ HABER Asgari ücrette ikinci toplantı bitti: Türk-İş'ten toplantı sonrası açıklama İşçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun 2024'te geçerli olacak asgari ücreti belirleme çalışmaları kapsamındaki ikinci toplantısı tamamlandı. Toplantıdan rakam çıkmadı.

Asgari ücretin belirlenmesi için gereken sürenin bitmesine az bir süre kalırken, önemli bir görüşme ise bugün gerçekleştirildi.

Buna göre Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay ile Türk-İş Genel Merkezi'nde bir araya geldi. 

Yaklaşık bir saat süren görüşme sonrası açıklama yapan Ergün Atalay, "Bugüne kadar rakamla ilgili bir şey konuşmadık. İnşallah bizim arzu ettiğimiz bir rakam olur. Sorulduğunda kanaatimizi söyleriz. Uzlaşırsak masada otururuz" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın asgari ücret zammını konuşmak üzere Külliye’ye çağırdığı işçi, işveren ve hükûmet temsilcileri ise Beştepe'deki toplantının ardından asgari ücret sürecini tamamlamış oldu.

İLGİLİ HABER Yeni asgari ücret neleri değiştirecek? Yaklaşık 7 milyondan fazla çalışanı doğrudan etkilemesinin yanında yeni asgari ücretle birlikte işsizlik ödeneğinden genel sağlık sigortası primine, kıdem tazminatından staj ücretine kadar birçok kalemde değişiklik olacak.
REKLAMI KAPAT X