Yeni borç yapılandırma paketi neleri kapsıyor?

Okuma Süresi: 2 Dakika
Yeni borç yapılandırma paketi neleri kapsıyor?
Doviz.com
24.01.2023 12:39

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Kabine Toplantısı sonrasında açıkladığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından hayata geçirilecek yeni yapılandırma paketinin tüm detaylarını sizler için derledik. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kabine Toplantısı`nın ardından yeni yapılandırma paketinin detaylarını paylaştı.

Buna göre vergi daireleri, gümrük müdürlükleri, Sosyal Güvenlik Kurumu, belediyeler, il özel idareleri, yatırım izleme ve koordinasyon başkanlıkları gibi kurumların kamu alacaklarını yeniden yapılandıran bir kanun teklifi hazırlanacak.

Bu teklifle, vatandaşların ve şirketlerin vergi ve prim yükümlülükleri başta olmak üzere kamu kurum ve kuruluşlarına olan borçlarının cezaları kaldırılacak.

Düzenlemeyle tüm bu borçları belirli bir oranla güncelleme ve taksitle ödeme imkanı da getirilecek.

Davalı vergi ve prim dosyaları da bu kapsamda olacağı için taraflara ihtilafları sonlandırma fırsatı verilecek. Teklifle, matrah artırımı ve işletme kayıtlarının düzeltilmesi de sağlanacak.

Yükseköğrenim kredi borçlarının endekse bağlı olarak artışına son verilmişti. Bu düzenlemeyle geçmişte endeksle oluşmuş borçlar da silinmişti. Yapılacak yeni düzenlemeyle ise endeks dışındaki borcun da yeniden yapılandırılarak taksitle ödenmesi mümkün olacak.

Daha önce 2 bin lirayı aşmayan icralık borçları tasfiye edecek ve takiplerini sonlandıracak bir düzenleme yapılmıştı. Şimdi de aynı uygulama, vergi dairelerine vergi, ceza ve faiz gibi bütün başlıklarda 2 bin lirayı aşmayan borcu olan vatandaşlar için hayata geçirilecek. Buna göre, bir defaya mahsus olmak üzere vergi dairelerine olan ve 31 Aralık 2022 tarihinden önceye ait 2 bin lirayı aşmayan borçların cezalarının tahsilinden vazgeçilecek. Detayları ise Hazine ve Maliye Bakanlığı ayrıca açıklayacak.

Yapılacak düzenlemeyle sürücülerin alkol, uyuşturucu, ölümlü ve yaralanmalı kaza, drift ve aday sürücülük halleri dışındaki ihlallerden kaynaklanan ceza puanları silinecek. Yaklaşık 2,5 milyon sürücünün ceza puanının silinmesi sonrasında ise bu sebeple geri alınan 10 bine yakın ehliyetin iadesi sağlanacak. 

REKLAMI KAPAT X