Yeni faiz oranı sonrasında kredi kartı faizleri ne kadar artacak?

Okuma Süresi: 2 Dakika
Yeni faiz oranı sonrasında kredi kartı faizleri ne kadar artacak?
Doviz.com
22.09.2023 15:48

Merkez Bankası'nın politika faizinde 500 baz puanlık artış kararı sonrasında kredi kartı, KMH ve ticari kredi faiz tavanları da arttı. İşte 1 Ekim itibarıyla geçerli olacak yeni oranlar...

Merkez Bankası'nın (TCMB) 500 baz puanlık artışla politika faizini yüzde 30’a yükseltmesi sonrasında kredi kartı ve ticari kredi faizlerinde de üst limitler arttı.

Karar sonrasında kart faizlerinde belirleyici olan referans faiz oranı yüzde 2,26'dan yüzde 2,71'e (yıllık yüzde 37,8) yükselirken, kredi kartı işlemlerinde uygulanacak aylık azami akdi faiz oranı yüzde 3,26’ya (yıllık yüzde 46,96) yükseldi.

Kredili mevduat hesabı gibi nakit çekim işlemlerindeki aylık azami akdi faiz oranı ise yüzde 3,57’den yüzde 4,02’ye (yıllıkta yüzde 60,47) çıktı.

Yeni faiz oranlarının ise 1 Ekim'den itibaren geçerli olacağı bildirildi.

Bol harcama döneminin sonuna mı gelindi?

Dora Mengüç’ün aktardığına göre Ekonomist Güldem Atabay ise faiz artışı olduğu zaman bankaların kredi kartı faizlerini otomatik olarak ayarladıklarını belirterek şunları kaydetti:

“Faizler 30'a geldi ancak 35'e de çıkacak. Çünkü metinde yine bir önceki metinde söylenen faiz artışlarına devam vurgusu yapıldı. Ancak bir sonraki metinde o cümle olmayabilir. O zaman 35'in üst sınır olduğunu ya da 40'lar civarında bir üst sınır olacağını anlayabiliriz. O yüzden kredi kartlarına yapılacak faiz artışları da bu politika faizinin seviyesiyle sınırlı olacaktır.

Ancak metinde yer alan; iç talep vurgusu ile seçici krediler ifadeleri, bireysel tüketim odaklı kredilerde şartların değişebileceğini bize anlatıyor olabilir.”

Sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı ekonomi paylaşımlarıyla tanınan beşyüzyedi ise konuyla ilgili aşağıdaki grafik ile birlikte şu notu paylaştı:

“Ekimde; kredi kartı alışveriş faizi tavanı %65'e, KMH faiz tavanı %85'e doğru gidiyor... (vergiler dahil, yıllık bileşik)”

Kaynak: 507 - X

REKLAMI KAPAT X