Yeni haftada piyasaların takip edeceği 2 önemli gelişme

Okuma Süresi: 4 Dakika
Yeni haftada piyasaların takip edeceği 2 önemli gelişme
Doviz.com
15.07.2024 10:43

ABD enflasyon rakamlarının etkisiyle hareketli bir haftayı geride bırakan piyasalar, yeni haftada yurt içinde Moody's'in olası Türkiye değerlendirmesini, küresel çapta ise Avrupa Merkez Bankası’nın faiz kararını takip edecek.

Küresel piyasalarda, ABD'de tüketici enflasyonunun yavaşladığına işaret eden veriler ve ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell'ın açıklamaları sonrasında bankanın bu yıl faiz indirimine başlayacağı beklentilerinin güçlenmesiyle pozitif bir seyir izlenmişti.

Buna göre ABD'de Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), haziranda aylık bazda yüzde 0,1 azalırken, yıllık bazda yüzde 3 artışla piyasa beklentilerinin altında kalmıştı. TÜFE aylık bazda mayıs 2020'den bu yana ilk kez düşüş kaydederken, yıllık enflasyon da son bir senenin en düşük seviyesine inmişti. Çekirdek enflasyon ise yıllık bazda yüzde 3,3 ile Nisan 2021'den sonraki en düşük seviyeye inerken, ülkede ilk kez işsizlik maaşı başvurusunda bulunanların sayısı da 6 Temmuz ile biten haftada 222 binle tahminlerin gerisinde kalmıştı.

ABD'de Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) ise haziranda aylık bazda yüzde 0,2 ve yıllık bazda yüzde 2,6 artışla beklentilerin üzerinde gerçekleşmiş ve üretici fiyatlarında yıllık bazdaki artış Mart 2023'ten bu yanaki en yüksek seviyeye ulaşmıştı.

Powell’ın açıklamalarıyla beklentiler güçlenmişti

Fed Başkanı Jerome Powell'ın açıklamaları da bankanın yılın sonuna doğru faiz indirimine başlayabileceği yönündeki beklentileri güçlendirmişti.

Powell, Para Politikası Raporu'na ilişkin ABD Kongresi'ndeki sunumunda, enflasyonun düşüş eğiliminde olduğuna dair "biraz güveni olduğunu" ancak sürdürülebilir şekilde yüzde 2'ye düştüğünden yeterince emin olduğunu söylemeye "henüz hazır olmadığını" belirtmişti.

Fed'in bilançosuna ilişkin soruları yanıtlayan Powell, bankanın bilanço büyüklüğünü halihazırda yaklaşık 1,7 trilyon dolar azalttığını dile getirmiş ve bilanço boyutunu küçültme konusunda "oldukça ilerleme kaydettiklerini" ifade ederek, "Daha gidecek yolumuz olduğunu düşünüyoruz" demişti.

Analistler ise Powell'ın açıklamalarının ardından pay piyasalarında risk iştahının arttığını ifade etmişti.

Para piyasalarındaki fiyatlamalarda Fed'in ilk faiz indirimine eylülde gitme ihtimali daha da güçlenirken, yıl sonuna kadar 3 faiz indirimi yapılması olasılığı fiyatlamalara dahil olmuştu. Fed'in faiz oranı şu an yüzde 5,25 ila 5,50 bandında bulunuyor.

Kaynak: CME Fedwatch

Yeni haftada takip edilecek gelişmeler

Bu gelişmelerin ardından ABD'de bugün New York Fed sanayi endeksi; salı günü perakende satışlar; çarşamba Fed Bej Kitap raporu, sanayi üretimi, kapasite kullanımı, konut başlangıçları ve inşaat izinleri; perşembe günü de haftalık işsizlik maaşı başvuruları, Philadelphia Fed imalat endeksi takip edilecek.

Gözler ECB’nin faiz kararında olacak

Haftanın en önemli gündemi ise perşembe günü Türkiye saati ile 15.15’te açıklanacak olan Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) faiz kararı olacak. Analistler, ECB'nin faiz kararının gelecek hafta piyasaların odağında bulunacağını belirterek, bankanın para politikasında değişikliğe gitmesinin beklenmediğini ancak para politikasında gelecek döneme ilişkin belirsizliklerin devam ettiğini söyledi.

İngiltere Merkez Bankası (BoE) Baş Ekonomisti Huw Pill ise yaptığı açıklamada, BoE'nin faiz indiriminin zamanlamasının hala "açık bir soru" olduğunu söyleyerken, para piyasalarındaki fiyatlamalarda bankanın ağustosta faiz indirimine gideceğine yönelik beklentiler zayıflamıştı.

ABD'de enflasyonun yavaşlamasının ardından İngiliz sterlininin dolar karşısında son bir yılın en yüksek seviyesine çıkması ise dikkati çekmişti. Fed'in eylülde faiz indirimine gideceğine kesin gözüyle bakılmasının ardından 1,2990 ile Temmuz 2023'ten bu yana en yüksek seviyeyi test eden sterlin/dolar paritesi, yüzde 1,47 artışla haftayı 1,2987 seviyesinden tamamlamıştı.

Bu gelişmelerin ardından Euro Bölgesinde bugün sanayi üretimi; salı günü dış ticaret dengesi, Almanya'da ZEW endeksleri; çarşamba Euro Bölgesinde ve İngiltere'de enflasyon; perşembe ECB faiz kararı ve İngiltere'de işsizlik oranı; cuma günü Almanya'da ÜFE verileri takip edilecek.

Yurt içinde Moody's'in Türkiye değerlendirmesi takip edilecek

Yurt içinde ise Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, haftayı yüzde 1,96 değer kazancıyla 11.064 puandan tamamlayarak tüm zamanların en yüksek günlük ve haftalık kapanışını gerçekleştirirken, gördüğü en yüksek seviye rekorunu 11.113 puana taşımıştı.

15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü nedeniyle bugün işlemlere ara verilen borsa yeni haftada işlemlerine ise yarın devam edecek.

İLGİLİ HABER İş dünyasından "15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü" mesajları İş dünyası temsilcileri, "15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü" dolayısıyla mesaj yayımladı.

Buna göre borsadaki aranın ardından yurt içinde salı günü bütçe dengesi, çarşamba konut satışları, cuma günü uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's'in beklenen Türkiye değerlendirmesi önemli olacak.

Ekonomistler, Moody's'ten Türkiyenin kredi notunu artırmasını bekliyor.  Ancak Moody's, takvimde yer alan günlerde bir değerlendirme raporu açıklamayabiliyor.

İLGİLİ HABER Moody's: Türkiye'nin gri listeden çıkarılması yabancı yatırımları artıracak Moody's Sektör Uygulama Lideri Mohamed Daoud, Türkiye'nin Mali Eylem Görev Gücü (FATF) gri listesinden çıkarılmasına ilişkin, "Bu gelişmenin Türkiye'nin itibarını uluslararası alanda artırması, yabancı yatırımları ve Avrupa ve ABD kurumlarıyla ilişkileri potansiyel olarak güçlendirmesi bekleniyor." açıklamasını yaptı.
İLGİLİ ANALİZ Kripto piyasasını bu hafta neler bekliyor? Bu hafta kripto yatırımcıları, Trump’a yapılan suikast girişiminin ABD piyasalarına nasıl etki edeceğini izleyecek. İşte 15 Temmuz itibarıyla haftanın öne çıkan gelişmeleri..
İLGİLİ HABER Donald Trump’a suikast girişimi piyasaları nasıl etkileyecek? ABD başkan adayı Donald Trump'ın uğradığı suikast girişiminin ardından yatırımcılar piyasa tepkisine odaklandı. Bitcoin yeniden 60 bin dolara kadar çıkarken, uzmanlar ise saldırının ardından altın gibi güvenli limanlara akış olabileceğini belirtti.
REKLAMI KAPAT X