ABD enflasyon verisi açıklandı: Piyasalar nasıl tepki verdi?

Okuma Süresi: 2 Dakika
ABD enflasyon verisi açıklandı: Piyasalar nasıl tepki verdi?
Doviz.com
11.07.2024 15:30

ABD'de tüketici fiyatlarındaki değişimi yansıtan ve Fed'in faiz patikası üzerinde belirleyici olabilecek haziran ayına ilişkin enflasyon rakamları açıklandı.

ABD Çalışma Bakanlığı'nın açıkladığı verilere göre ülkede enflasyon, haziran ayında yıllık bazda yüzde 3 artış kaydetti.

Mayıs ayında yıllık artış yüzde 3,3 seviyesinde gerçekleşirken, haziran ayına yönelik piyasanın artış beklentisi ise yüzde 3,1 seviyesinde ölçülmüştü.

ABD'de 4 yıl sonra ilk kez negatif enflasyon

Öte yandan tüketici fiyatlarında aylık bazda yüzde 0,1 düşüş yaşandı. Piyasanın veriye ilişkin beklentisi ise yüzde 0,1 artış gerçekleşmesi yönündeydi. Böylelikle enflasyon aylık bazda Mayıs 2020'den sonra ilk kez gerilemiş oldu.

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz kararlarında oldukça sık bahsettiği Çekirdek TÜFE ise aylık ve yıllık bazda sırasıyla yüzde 0,1 ve yüzde 3,3 artış kaydetti. Veriye ilişkin beklenti ise aylık yüzde 0,2, yıllık yüzde 3,4 olarak belirlenmişti.

Kısa vadeli enflasyon beklentisi düşmüştü

New York Fed’in haziran ayına ilişkin Tüketici Beklentileri Anketi'nde ise tüketicilerin kısa vadeli enflasyon beklentisinin düştüğü görülmüştü.

Yaklaşık 1300 hanehalkının katılımıyla gerçekleştirilen anketin sonuçlarına göre gelecek 12 ayı kapsayan kısa vadeli medyan enflasyon beklentisi, haziran 0,2 puan azalışla yüzde 3 olmuştu.

Gelecek 3 yıllık süreci kapsayan medyan enflasyon beklentisi ise aynı dönemde 0,1 puan artışla yüzde 2,9'a çıkarken, 5 yıllık süreci kapsayan medyan enflasyon beklentisi ise yüzde 3’ten yüzde 2,8'e inmişti.

Piyasalar nasıl tepki verdi?

Tahminlerin altında kalan ABD enflasyon verisi sonrası ons altın ise ilk tepki olarak 2380 dolardan 2401 dolar seviyesine kadar yükseldi. Ons altın saat 15.32 itibarıyla bir önceki güne göre yüzde 1,15 artışla 2398 dolardan işlem görüyor.

Veri sonrası ABD 2 ve 10 yıllık tahvil faizleri yaklaşık 10 baz puan geriledi.

Dolar endeksi ise verilerin ardından yüzde 1’e yakın düşüşle 103,83 seviyesine kadar gerileyerek gün içi en düşük seviyesini gördü.

İLGİLİ HABER Altın fiyatları ABD enflasyon verisi öncesinde yükselişte Altın fiyatları, ABD'nin faiz patikası üzerinde belirleyici olabilecek ve günün ilerleyen saatlerinde açıklanacak haziran ayı enflasyon verileri öncesinde yükselişine hız kazandırdı.
İLGİLİ HABER Fed Başkanı Powell: Enflasyonun yeterince düştüğünü söylemeye hazır değilim Fed Başkanı Jerome Powell, enflasyonun düşüş eğiliminde olduğuna dair "biraz güveni olduğunu" ancak sürdürülebilir şekilde yüzde 2'ye düştüğünden yeterince emin olduğunu söylemeye "henüz hazır olmadığını" belirtti.
İLGİLİ HABER Euro ve sterlin tüm zamanların zirvesine çıktı İngiltere ve Fransa’da gerçekleşen seçimlerin ülkelerdeki belirsizlikleri kaldırması sonrasında para birimleri de yükselişe geçti. Buna göre İngiliz sterlini ve euro, dolar karşısında kazançlarını genişletirken; Türk lirası karşısında ise tüm zamanların yeni zirvesine ulaştı.
REKLAMI KAPAT X