Yeni kıdem tazminatı tavanı kimi, nasıl etkileyecek?

Okuma Süresi: 2 Dakika
Yeni kıdem tazminatı tavanı kimi, nasıl etkileyecek?
Doviz.com
14.07.2023 10:35

1 Temmuz’dan itibaren işçilere ödenecek kıdem tazminatının tavan tutarı 23 bin 489,83 TL’ye yükseldi. Peki yeni kıdem tazminatını tavanı kimi, nasıl etkileyecek?

Geçtiğimiz hafta yayımlanan Mali ve Sosyal Haklar Genelgesi’ne göre, 01.07.2023 tarihinden itibaren işçilere ödenecek kıdem tazminatının tavan tutarı 23.489,83 TL’ye yükseldi.

Kimler alabiliyor?

Bir işçinin kıdem tazminatı alabilmesi için aynı işverene bağlı olarak en az 1 yıl çalışmış olması gerekiyor. İşçinin kıdem tazminatı alabilmesi için gerekli 1 yıllık sürenin hesabında aynı işverene bağlı farklı işyerlerinde çalıştığı süreler birlikte değerlendiriliyor.

Örneğin (A) işverenine bağlı (B) işyerinde 4 ay ve (C) işyerinde 10 ay çalışmış bir işçi kıdem tazminatına hak kazanıyor. Bu noktada önemli olan, (B) ve (C) işyerlerinin aynı işverene ait olması olarak gösteriliyor.

1 yıllık sürenin hesabında deneme süresi de dikkate alınıyor. İşçinin sigortasız çalıştırıldığı bir dönem varsa, bu dönemin bile kıdem tazminatı hesabında dikkate alınması gerektiği bildiriliyor. Dolayısıyla, bir işçi bir işyerinde ilk kez çalışmaya başladığı anda 1 yıllık süre işlemeye başlıyor. Bu sürenin içinde deneme süresi olması veya bu dönemde işçinin sigortasının yapılmamış olması kıdem tazminatına hak kazanma açısından sonucu değiştirmiyor.

İşçinin hak ettiği kıdem tazminatı, çalıştığı her 1 yıl için 30 günlük brüt ücreti kadardır. Dolayısıyla, 1 yıllık kıdemi olan işçi 1 aylık brüt ücreti tutarında kıdem tazminatına hak kazanmaktadır. 1 yılın altındaki süreler içinse orantılı olarak hesaplama yapılıyor.

İşçinin brüt ücreti hesaplanırken sürekli olarak yapılan yardım ve primler de dahil ediliyor. Bu sebeple, kasa tazminatı, yemek yardımı, çocuk zammı gibi ödemeler de işçinin brüt ücretine dahil edilerek, bu ücret üzerinden kıdem tazminatı hesaplanıyor.

Kıdem tazminatı tavanı, her yıl ocak ve temmuz aylarında artıyor. Bu bakımdan, çalışanın evlilik, askerlik veya 15 yıl 3.600 gün çalışma gibi nedenlerle istifa etmesi ve kıdem tazminatına hak kazanmış olması durumunda, işten ayrılmak için ocak ve temmuz ayını tercih etmesi kendisi açısından daha avantajlı olarak gösteriliyor.

Bununla birlikte, kıdem tazminatı tavanının artması da brüt ücreti, tavanın üzerinde olan çalışanlara yarıyor. Buna göre, tavan artınca bu durumdaki çalışanların eline geçecek kıdem tazminatı miktarı da artmış oluyor.

REKLAMI KAPAT X