Yeni vergi paketinde öne çıkan 12 madde

Okuma Süresi: 2 Dakika
Yeni vergi paketinde öne çıkan 12 madde
Doviz.com
16.07.2024 17:13

AKP'nin hazırladığı vergi paketi bugün TBMM'ye sunuldu. İşte, TBMM'de görüşüldükten sonra yürürlüğe girecek yeni vergi paketinin öne çıkan maddeleri...

Vergi Kanunları ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Başkanlığı'na sunuldu.

TBMM'de kabul edilmesi halinde yürürlüğe girecek maddelerden öne çıkanlar ise şöyle oldu:

📌 Yurt dışına çıkış harcı 150 liradan 500 liraya çıkartılacak. Harç ücreti her yıl yeniden değerleme oranında artırılacak.

📌 Emekli olanların aynı işyerinde çalışmaya devam etmeleri halinde işverene sağlanan 5 puanlık destek primi kaldırılacak.

📌 Kısa vadeli sigorta kolları prim oranının yeniden belirlenmesi ve belirlenen yüzde 2,25 prim oranını; yüzde 1,5’e kadar indirmeye, yüzde 2,5’e kadar artırmaya Cumhurbaşkanı'na yetki verildi.

📌 Doktor, avukat gibi serbest meslek kazancı ve restoran, kafe gibi ticari kazanç yönünden gelir vergisi mükelleflerinin yılın belirli zamanlarında hasılatları tespit edilecek. Tespit edilen hasılatları ile beyanları arasında yüzde 20’yi aşan oranda uyumsuzluk olanlar izaha davet edilecek.

📌 Kayıt dışı çalışan işletmelere kesilecek vergi ziyaı cezasının; verginin 1 katı olarak kesilecek cezalarda 1,5 kat, verginin 3 katı olarak kesilecek cezalarda 4,5 kat kesilecek şekilde artırımlı uygulanacak.

📌 Fatura verilmemesi ve alınmaması, ödeme kaydedici cihaz fişi düzenlenmemesi hallerinde uygulanan 3.400 TL ceza tutarı 1. tespitte 10 bin lira olarak uygulanacak. Sonraki tespitlerde ceza tutarı artırılacak.

📌 Bazı tütün mamullerinden alınmakta olan maktu vergi tutarına ilişkin asgari maktu vergi tutarının yüzde 20’sine kadar olan sınırlama kaldırılacak.

📌 Vergi aslı uzlaşma kapsamından çıkartılacak.

📌 Ticari olmayan gezi, eğlence, spor gibi faaliyetlerde kullanılan deniz taşıma araçlarına yat limanlarında verilen kiralama, bakım vb. hizmetlerde KDV istisnası kaldırılacak. Deniz ve hava taşıma araçları için liman ve hava meydanlarında yapılan hizmetler nedeniyle yüklenilen KDV’nin indirim imkanı kaldırılarak doğrudan gider yazılması sağlanacak.

📌 Yap İşlet ve Devret Modeli ile Kamu Özel İşbirliği Projeleri kapsamında elde edilen kazançlardan yüzde 30 oranında kurumlar vergisi alınacak.

📌 Yurt içi asgari kurumlar vergisi uygulaması getirilecek. Kurumlar vergisi mükelleflerinin ödeyecekleri kurumlar vergisi, indirim ve istisnalar düşülmeden önceki kurum kazancının yüzde 10’undan aşağı olmayacak.

📌 Küresel şirketlerin Türkiye'deki faaliyetleri kapsamında elde ettikleri kârdan yüzde 15'lik asgari kurumlar vergisi alınacak.

İLGİLİ HABER Bakan Şimşek’ten vergi paketine ilişkin ilk açıklama Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yeni vergi paketinin 'Çok kazanandan çok, az kazanandan az vergi alınması' ilkesiyle hazırlandığını belirterek, "Dar gelirli vatandaşa yönelik hükümler içermiyor.” dedi.
İLGİLİ HABER En düşük emekli maaşı belli oldu AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler en düşük emekli maaşının 12 bin 500 TL, yurt dışı çıkış harcının ise 500 TL'ye çıkarıldığını duyurdu.
REKLAMI KAPAT X