Zam sınırlaması olmasaydı haziranda kiralar ne kadar artacaktı?

Okuma Süresi: 2 Dakika
Zam sınırlaması olmasaydı haziranda kiralar ne kadar artacaktı?
Doviz.com
05.06.2023 11:55

TÜİK tarafından açıklanan mayıs ayı enflasyonuyla birlikte, kira artış oranları da belli oldu. Buna göre, iş yerlerine yapılacak kira artış oranının %63,72 olduğu görüldü. Konutlarda ise getirilen zam sınırlaması sebebiyle kiralar resmi olarak en fazla %25 artırılabiliyor.

TÜİK’in açıkladığı verilere göre enflasyon mayısta aylık bazda yüzde 0,04 artarken yıllık bazda yüzde 39,59’a geriledi.

Enflasyon hesabında ‘ücretsiz doğal gaz’ kararı nedeniyle mayıs ayında ‘sıfır fiyat’ yönteminin uygulanacağı açıklanmıştı. Böylece mayıs ayı enflasyonu ‘ücretsiz doğal gaz uygulaması’ ile aşağıya çekilmiş oldu.

TÜİK tarafından açıklanan mayıs ayı enflasyonuyla birlikte, kira artış oranları da belli oldu. Verilere göre iş yerlerinin kira artış oranları yüzde 63,72 olarak belirlendi.

Normal şartlarda TÜFE verilerine göre hesaplanan kira artış oranları, getirilen uygulama sonrasında yüzde 25’le sınırlandırılmıştı.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, konuyla ilgili açıklamasında "1 Temmuz 2023’e kadar yenilenecek kira sözleşmelerinde bir önceki kira yılının yüzde 25’ini geçmemek koşuluyla yapılacak artışların geçerli olduğuna dair bir geçici hüküm, Adalet Komisyonu’nda Borçlar Kanunu’na eklenecek. Böylelikle konut kiralarında bir yıl süreyle bir önceki yılın kira bedelinin yüzde 25’ini geçmeyecek şekilde artış yapılabilme imkanı getiriliyor" ifadelerini kullanmıştı.

Buna göre; 11 Haziran 2022 ile 1 Temmuz 2023 tarihleri arasında yenilenen sözleşmelerde, kiracıya yüzde 25’in üzerinde zam resmi olarak yapılamıyor.

Ancak belirtilen yüzde 25’lik zam sınırı sadece konut için geçerli oluyor. Yani, iş yeri kiraları için böyle bir sınırlama bulunmuyor.

Konutlar için haziran ayı kira artış oranı hesaplama

Mevcut Kira Bedeli: 8 bin TL

Kira Artışı Yapılacak Ay: Haziran 2023

Girdiğiniz Artış Oranı: %25

Kira Artış Tutarı: 2000 TL

Aylık Yeni Kira Tutarı: 10 bin TL

12 aylık TÜFE'ye göre kira zammı hesaplansaydı

Mevcut Kira Bedeli:8 bin TL

Kira Artışı Yapılacak Ay: Haziran 2023

Girdiğiniz Artış Oranı: %63,72

Kira Artış Tutarı: 5 bin 97 TL

Aylık Yeni Kira Tutarı: 13 bin 97 TL

Tıklayın: “Kira artış sınırı kağıt üstünde kaldı”

Tıklayın: Fahiş kira artışı yapanlara hapis cezası gündemde

REKLAMI KAPAT X