Bitcoin 3 hafta sonra ilk kez 17 bin doları aştı

Okuma Süresi: 2 Dakika
Bitcoin 3 hafta sonra ilk kez 17 bin doları aştı
Doviz.com
09.01.2023 15:54

Bitcoin, Fed endişelerinin azalmasıyla 3 hafta sonra ilk kez 17 bin doları aştı.

Bitcoin, pazartesi günü aralık ortasından bu yana ilk kez 17.000 doları aşarken, Fed'in bu yıl şahin tutumu başta olmak üzere kripto ekosisteminde yaşanan sorunların sebep olduğu derin değer kayıplarını toparlamaya çalışıyor.

Bitcoin'in bu son yükseliş hareketinde ise cuma günü açıklanan tarım dışı istihdam verisi etkili oldu. Bu veri ardından dolardaki zayıflığın da yardımıyla kripto para birimi 17.273,69 dolar seviyesine kadar yükseldi. Analistler ise bu yükselişi Fed'in faiz artışlarında daha az alana sahip olduğunun düşünülmeye başlanmasına bağladı.

Bitcoin'in yükselişinin ardından dünyanın 2 numaralı kripto para birimi Ethereum da aralık ortasından bu yana ilk kez 1.300 dolar seviyesinin üzerine çıktı.

2022 yılında Fed'in agresif para politikası, kripto piyasasının hala etkisinde olduğu bir dizi yüksek profilli iflası da tetikleyerek, keskin değer kayıplarının yaşanmasına yol açmıştı.

Ancak, faiz oranlarının daha yavaş artırılması ihtimalinin artmasıyla kripto piyasalarında da canlanma görüldü. 

Yatırımcılar ise bu hafta perşembe günü açıklanacak olan ABD enflasyon verilerini beklemeye başladı. Analistler, fiyat baskılarının hafiflediğine dair alınabilecek bir işaretin Fed'i faiz artışlarında yavaşlatmaya itebileceğini söylüyor

Ancak Bitcoin, yine de 2021'de ulaştığı yüksek seviyelerin çok altında işlem görüyor. Kripto para birimi 2022 yılında %65 değer kaybederek, değer saklama aracı, para birimi ve hatta enflasyondan korunma aracı olarak önerilen statülerin tamamını kaybetti. 

Değerdeki bu sert düşüş ise 2022'deki bir dizi yüksek profilli kripto iflası ile birleştiğinde, perakende yatırımcılar arasında kripto para birimlerine karşı genel olarak ilginin azalmasına ve hacmin düşmesine yol açmıştı.

Geçmiş döngüler ise kripto para boğa koşularının yalnızca gevşek para politikası dönemlerinde gerçekleştiğini gösteriyor. Bu sebeple analistler, kripto yatırımcılarınınFed'in bu yıl para politikasında sergileyeceği tutumu yakından takip etmesi gerektiğini vurguluyor.

Etiketler: bitcoin kripto para
REKLAMI KAPAT X