Bitcoin'de zirvenin ardından sert düşüş

Okuma Süresi: 2 Dakika
Bitcoin'de zirvenin ardından sert düşüş
Doviz.com
15.03.2024 11:52

Bitcoin, hafta boyunca yükseliş trendini sürdürerek yeni zirvesine ulaştıktan sonra yüzde 8’in üzerinde geri çekilme yaşadı.

Büyük merkez bankalarının bu yıl faiz oranlarını düşürmeye başlayarak daha destekleyici para politikasına yöneleceğine ilişkin beklentiler, Bitcoin'deki son artışı desteklemişti.

Kripto para birimi Bitcoin'in fiyatı ayrıca spot Bitcoin borsa yatırım fonlarına (ETF) olan ilgiden de destek bulmuştu.

Analistler ise nisanda gerçekleşecek ve yeni Bitcoin arzını azaltacak yarılanma (halving) süreci nedeniyle kripto paranın fiyatındaki yukarı yönlü ivmenin sürebileceğine işaret ediyordu.

İLGİLİ MAKALE Halving nedir? Kripto para piyasasını nasıl etkiler? Kripto para biriminin arzını kontrol altında tutmak için tasarlanmış bir mekanizma olan Bitcoin Halving’in dördüncüsünün 2024’te gerçekleşmesi bekleniyor. Peki, Bitcoin Halving nedir, kripto para piyasasını nasıl etkiler? İşte halving (yarılanma) sürecine ilişkin tüm merak edilenler..

Ancak, 73 bin 644 dolara kadar çıkarak tarihi zirvesini gören Bitcoin, bugün TSİ 11.45 itibarıyla yüzde 8,44 düşüşle 67 bin 241 dolara geriledi.

ABD verileri risk iştahını düşürdü

Bitcoin'deki değer kaybının temel sebeplerinden biri ise ABD'de açıklanan veriler oldu. Buna göre ABD'de gelen veriler enflasyon baskılarının sürdüğüne işaret ederek risk odaklı varlıklara yönelik iştahı düşürdü.

ABD'de Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) şubatta yıllık bazda yüzde 1,6 artışla, Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) ise yıllık bazda yüzde 3,2 artışla beklentilerin üzerine çıkmıştı.

Bu verilerin ardından piyasalarda Fed'in haziran ayında faiz indirimine gideceği beklentisi ise gerileme kaydetti. CME FedWatch'a göre Fed'in haziran ayında faiz indirimi ihtimaline şu an piyasalar yüzde 60,3 ihtimal veriyor. Bu oran mart ayının başında yüzde 70 seviyesinde bulunuyordu.

Kaynak: CME Fedwatch

Bitcoin’e olan ilgi, canlılığını koruyor

ABD’de açıklanan verilere rağmen kurumsal ve bireysel yatırımcıların ilgisini çekmeye devam eden Bitcoin’i yasal para birimi olarak ilk kez kabul eden ülke El Salvador’un başkanından ise yeni bir açıklama geldi.

Başkan Nayib Bukele, perşembe günü yaptığı açıklamada, El Salvador'un Bitcoin varlıklarının büyük bir kısmını, fiziksel bir kasada saklayacak bir cihaza aktaracaklarını söyledi.

Geçen ay ikinci dönem için yeniden seçilen Bukele, konuyla ilgili paylaşımında, "Bitcoin'imizin büyük bir kısmını soğuk bir cüzdana aktarmaya ve bu soğuk cüzdanı ulusal bölgemizdeki fiziksel bir kasada saklamaya karar verdik" ifadelerini kullandı.

İLGİLİ HABER MicroStrategy 12 bin Bitcoin daha satın aldı MicroStrategy, 821,7 milyon dolarlık Bitcoin satın alarak toplam varlığını 205.000 token'a çıkardı.
REKLAMI KAPAT X