Bitcoin'deki yükseliş devam eder mi?

Okuma Süresi: 2 Dakika
Bitcoin'deki yükseliş devam eder mi?
Doviz.com
06.03.2024 12:06

Bitcoin’in Kasım 2021'deki rekor değerini test etmesinin ardından The Guardian'a konuşan uzmanlar, son dönemdeki yükselişin devam edip etmeyeceği konusunda değerlendirmelerde bulundu.

Bitcoin, bir önceki zirvesinden iki yıldan fazla bir süre sonra yeni bir rekora ulaştı. Buna göre salı günü, tüm zamanların en yüksek seviyesi test edildikten sonra 67 bin dolara geriledi.

İLGİLİ HABER Bitcoin’in fiyatı 69.170 dolarla tarihinin en yüksek seviyesini gördü Kripto para birimi Bitcoin'in fiyatı, spot Bitcoin borsa yatırım fonlarına (ETF) ilginin devam etmesiyle ilk defa 69 bin dolar sınırının üzerine çıkarak rekor kırdı.

Bitcoin neden bu kadar popüler oldu?

Bitcoin'in cazibesinin önemli bir yönü anti-otoriter duruşu yani süreci denetleyen ve ücret talep eden bir finansal kurum olmadan finansal işlemler gerçekleştirebilme yeteneğinden kaynaklandı. Bir kripto para sektörü yorumcusu olan Tim Swanson ise bunu "sansüre dayanıklı dijital nakit" olarak tanımladı.

Öte yandan Bitcoin, 2008 mali krizinden bu yana uzun süredir devam eden bir ekonomik eğilim olan düşük faiz ortamından da faydalandı ve bu durum bazı yatırımcıları daha iyi finansal getiri arayışıyla kripto para birimleri gibi riskli varlıklara itti. Aynı zamanda altın gibi bir enflasyondan korunma aracı olarak görülüyor yani bir merkez bankasının daha fazla basmasıyla değeri düşürülemiyor, çünkü bitcoin sınırlı sayıda birime sahip olacak şekilde tasarlandı.

Tanıtımdan etkilenen insanları çekiyor

Sussex Üniversitesi İşletme Fakültesi'nde Finans Profesörü olan Carol Alexander, insanların Bitcoin'i piyasa oynaklığı ve enflasyona karşı altın benzeri güvenli bir liman olarak görmelerinin yanlış olduğunu belirterek, "Altın gibi Bitcoin de hisse senedi piyasalarıyla ilişkisiz olarak görülüyor ancak bu şekilde değerlendirilemeyecek kadar değişken bir varlık" dedi.

Bitcoin'in popüler olmasındaki diğer önemli etken ise çeşitli dönemlerde gösterdiği performans. Örneğin Mayıs 2017'de fiyatı tek başına yüzde 70 artan Bitcoin, zaman zaman aşırı yüksek getirileri etrafındaki tanıtımdan etkilenen insanları da kendine çekmeyi başarıyor.

Bu sefer fiyatı neden yükseldi?

Bitcoin'in yılbaşından bu yana yükselişindeki en önemli etkenlerden biri, ocak ayında ABD mali düzenleyicisi tarafından Bitcoin fiyatını takip eden borsa yatırım fonlarının (ETF'ler) onaylanması oldu.

İLGİLİ HABER SEC, spot Bitcoin ETF'lere yönelik kararını açıkladı ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC), spot Bitcoin Borsa Yatırım Fonu (ETF) başvurularını onayladı.

ABD enflasyon rakamları da etkili oldu

The Guardian'a konuşan ING ekonomisti James Knightley de geçtiğimiz ay ABD'den gelen yüksek enflasyon rakamlarının, kripto para birimini yükselen fiyatlara karşı bir sigorta poliçesi olarak gören Bitcoin alıcılarını cesaretlendirdiğini, teknoloji hisselerindeki genel patlamanın ise yatırımcıları Bitcoin gibi daha riskli varlıklara bakmaya yönlendirdiğini söyledi.

Son yükseliş sürdürülebilir mi?

Aracı kurum Finalto'nun Başanalisti Neil Wilson ise ivmenin bir noktada azalması gerektiğini belirterek, fiyatların dramatik bir şekilde yükseldiği piyasa hareketlerinin kendi içinde asla sürdürülebilir olmadığını ifade etti.

Wilson, konuyla ilgili paylaşımında, "Elbet bu yükseliş tükenecektir ancak bu daha yükseğe çıkamayacağı anlamına gelmiyor, sadece arada bir tür konsolidasyon veya düzeltme muhtemel görünüyor" dedi.

İLGİLİ ANALİZ Kripto piyasasını bu hafta neler bekliyor? (4 Mart 2024) Yatırımcılar bu hafta SEC’nin Ethereum ETF’ler hakkındaki kararına odaklanmış durumda. Buna ek olarak, ABD kanadında önemli verilerin açıklanması da haftayı hareketli olacağına işaret ediyor.
REKLAMI KAPAT X