Bitcoin enflasyon rallisini kaçırdı: Uzmanlar sebebini açıkladı

Okuma Süresi: 3 Dakika
Bitcoin enflasyon rallisini kaçırdı: Uzmanlar sebebini açıkladı
Doviz.com
13.07.2023 15:03

ABD enflasyonunun beklentilerin altında kalmasının ardından küresel piyasalarda risk iştahı yeniden artarken; Bitcoin ise bu yükselişe ayak uyduramadı. Uzmanlar da bu durumun sebebini açıkladı.

ABD'de enflasyonun beklentilerin altında gelmesiyle, Fed’in parasal sıkılaştırmasının sonuna geldiğine dair artan beklentiler, hisse senetleri ve tahvillerin yükselmesine neden oldu.

Ancak, enflasyon verisi öncesinde 30.900 seviyesinden işlem gören Bitcoin, bugün saat 14.50 itibarıyla bir önceki güne göre yüzde 0,51’lik kayıp yaşayarak 30.556 seviyesinden fiyatlandı.

Bitcoin'in küresel piyasalarda ABD enflasyonunun düşmesiyle tetiklenen bir ralliyi kaçırması ise dijital varlığın görünümüne ilişkin endişelerin de artmasına yol açtı.

Bitcoin ayrıca Blackrock’ın Borsa yatırım fonu için başvuruda bulunması sonrası yaşadığı sert yükselişin ardından bu ay genel olarak yatay bir seyir izlemişti.

Yatırımcılar ise bu yılki yüzde 83’lük yükselişinin ardından Bitcoin’in bundan sonraki dönem için ralliye hala devam edecek alanı olup olmadığını değerlendirmeye başlamıştı.

IG Australi Piyasa Analisti Tony Sycamore ise konuyla ilgili değerlendirmesinde, “Bitcoin, ABD enflasyon verilerinden sonra hemen hemen her varlık sınıfında gerçekleşen yaygın risk arayışında dışarda kalan varlık oldu. Bana göre bu iyiye işaret değil” ifadelerini kullandı.

Sycamore ayrıca Bitcoin’in kabaca 200 günlük hareketli ortalama bölgesi olan 25 -26 bin dolara gerileme olasılığının da arttığını öngördü.

ABD'nin ele geçirdiği Bitcoin'ler satılacak iddiası

Öte yandan kripto analistleri enflasyon verisi sonrası dijital varlığın sessiz performansını değerlendirerek, bunun olası nedenleri arasında ABD’nin ele geçirilen Bitcoin’in bir kısmını satmaya hazır olabileceği yönündeki spekülasyonları gösterdi.

Dijital varlık borsası Independent Reserve Ticaret Başkanı John Toro ise konuyla ilgili açıklamasında, “Nispeten agresif faiz artışlarının ardından ortaya çıkan dezenflasyonist ortam, kripto dahil riskli varlıklar için iyi olmalı. Ancak ABD tarafından ele geçirilen Bitcoin’in dolaşıma çıktığına dair söylentiler, piyasadaki güveni zedeledi” değerlendirmesinde bulundu.

ABD’de enflasyon ise çarşamba günü iki yılın en düşük seviyesi olan yüzde 3’e gerileyerek küresel hisse senetleri, tahvil göstergesi, altın ve petrolde yüzde 1’i aşan artışlara destek olmuştu.

Dolar endeksi de verinin açıklanmasının ardından bir yılı aşkın bir sürenin en düşük seviyesine inmişti.

Peki, Bitcoin’in geleceğine yönelik uzmanların tahminleri ne yönde?

Grayscale – "Dominasyon düşebilir"

Kripto fon sağlayıcısı Grayscale Investments, konuyla ilgili geçtiği bir notta, “Orta vadede, dijital varlık piyasalarının geniş çapta destek bulması için daha düşük ABD enflasyonu ve Fed faiz artışları fiyatlamasında düşüş olmasının gerektiğini düşüyoruz” ifadelerini kullandı.

Şirket yatırımcı iştahının daha riskli kripto varlıkları için artabileceğini belirterek 1,2 trilyon dolarlık pazara sahip kripto para pazarında Bitcoin dominasyonunun düşebileceğine dikkat çekti.

Grayscale Investments CEO'su Michael Sonnenshein ise spot Bitcoin borsa yatırım fonu (ETF) için yapılan başvuruların Bitcoin için büyük önem arz ettiğini söyledi.

JPMorgan – ETF başvuruları ezber bozan bir durum olmayacaktır

ABD'li bankacılık devi JPMorgan ise konuyla ilgili raporunda, Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu'nun (SEC) spot Bitcoin Borsa Yatırım Fonu (ETF) için yapılan son başvurulardan bir veya daha fazlasını onaylasa bile, bunun büyük bir etkisi olmayacağını, bu gelişmenin kripto piyasaları ve yatırımcılardan büyük ilgi görmeyeceğini ifade etti.

Banka analistleri, "Fiziksel olarak desteklenen Bitcoin ETF'lerinin SEC tarafından onaylanmasının, kripto pazarları için bir oyun değiştirici olması pek olası değil. Spot Bitcoin ETF'leri ABD dışında, Kanada ve Avrupa'da bir süredir var, ancak büyük yatırımcı ilgisini çekemedi" dedi.

Standard Chartered – Bitcoin 50 bin dolara çıkabilir

Standard Chartered ise "kripto kışı" olarak adlandırılan dönemin sona erdiğini savunarak, en çok işlem gören kripto para olan Bitcoin'de yukarı yönlü hareketin gelecek yılın sonuna kadar devam edeceğini öngördü.

Bitcoin fiyatının bu yıl 50 bin dolara ve gelecek yılın sonuna kadar 120 bin dolara çıkabileceğini savunan Standard Chartered, yükselen fiyatın Bitcoin madencilerini daha fazla arza cesaretlendirebileceğini de vurguladı.

REKLAMI KAPAT X