ECB: Bitcoin ilgisizliğe giden bir yolda ilerliyor

Okuma Süresi: 2 Dakika
ECB: Bitcoin ilgisizliğe giden bir yolda ilerliyor
Doviz.com
01.12.2022 14:15

Avrupa Merkez Bankası (ECB) yetkilileri, Bitcoin’i güçlü bir şekilde eleştirerek, kripto para biriminin ilgisizliğe giden bir yolda ilerlediğini söyledi.

ECB yetkilileri Ulrich Bindseil ve Jürgen Schaff, ‘Bitcoin'in son çırpınışı’ başlıklı bir blog yazısında, bu haftaki yükselişin son yükseliş hareketi olabileceğini vurguladı.

Yetkililer konuyla ilgili, "Büyük olasılıkla bu yükseliş, ilgisizliğe giden yoldan önce yapay olarak tetiklenen son çırpınış hareketi olacak.” dedi.

Bitcoin ise, 17.000 doları aşarak iki haftanın en yüksek seviyesine ulaştı.

ECB yetkililerinin açıklamaları, kripto endüstrisinin yakın tarihteki en feci başarısızlıklarından biri olan ve bir zamanlar 32 milyar dolar değerinde bir borsa olan FTX'in çöküşüyle sarsıldığı bir dönemde geldi.

Ayrıca kripto endüstrisi bu yıl, Fed'in faiz oranlarını yükseltmesi nedeniyle büyük ölçüde hasar görmüştü.

Bindseil ve Schaff yaşanan bu son gelişmeleri örnek gösterek, Bitcoin'in bir yatırım aracı olmadığını ve bir ödeme aracı olarak da kullanılmasının uygun olmayacağını belirtti.

Bindseil ve Schaff, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Bitcoin'in kavramsal tasarımı ve teknolojik eksiklikleri onun bir ödeme aracı olmasını tartışmalı hale getiriyor. Gerçek Bitcoin işlemleri hantal, yavaş ve pahalı kalıyor. Bitcoin bu sebeple, gerçek dünyada hiçbir zaman önemli ölçüde kullanılmamıştır. Bitcoin ayrıca, bir yatırım aracı olarak da uygun değildir. Nakit akışı (gayrimenkul gibi) ya da temettü (hisse senetleri gibi) yaratmaz, üretken bir şekilde kullanılamaz (emtialar gibi) ya da sosyal fayda (altın gibi) sağlayamaz. Bu nedenle Bitcoin'in piyasa değerlemesi tamamen spekülasyona dayanmaktadır." ifadelerini kullandı.

Ayrıca Bitcoin'in zayıf referansları ile ilgili de endişelerini dile getiren yetkililer, kripto endüstrisinde düzenlemenin bir onay işareti olarak algılanmamasının önemli olduğunu vurgulayarak, “Bitcoin ne bir ödeme sistemi ne de bir yatırım biçimi olarak uygun görünmediğinden, düzenleyici açıdan ele alınmamalı ve dolayısıyla meşrulaştırılmamalıdır." değerlendirmesinde bulundu.

ECB yetkililerinin kripto para birimleri hakkındaki şüpheleri ise ilk kez gündeme gelmedi. ECB Başkanı Christine Lagarde, mayıs ayında yaptığı açıklamada, kripto para birimlerinin bir değeri olmadığını düşündüğünü söylemişti.

Etiketler: ecb bitcoin kripto para
REKLAMI KAPAT X