Güçlü doların kripto paralara etkisi nasıl olur?

Okuma Süresi: 3 Dakika
Güçlü doların kripto paralara etkisi nasıl olur?
Doviz.com
26.11.2021 15:12

Dolar endeksi olarak adlandırılan DXY, ABD Doları’nın gücünü gösteren bir endeks modelidir. Finans literatüründe birçok çalışmada faydalanılan bu endeks, USD’nin son zamanlardaki güçlenişi ile birlikte daha fazla dikkat çekmeye başladı. Finansal piyasalardaki tüm varlıkları etkileme gücüne sahip olan rezerv para konumundaki USD, son zamanlarda gelişmekte olan ülke paraları karşısında önemli yükselişler gösteriyor. Peki bu yükselişler kripto para ekosistemini ve içerisindeki kripto paraları nasıl etkiliyor detaylı inceleyelim.

Dolar Endeksi Nedir?

ABD Doları Endeksi, Euro, İsviçre Frangı, Japon Yeni, Kanada Doları, İngiliz Sterlini ve İsveç Kronu olarak toplamda 6 majör para biriminden oluşan bir sepete karşı doların değerini ölçmek için kullanılmaktadır. Bu para birimlerinin seçilmesinin nedeni ise, ABD’nin en büyük ticari ortaklarının bu ülkeler olmasından kaynaklanmaktadır. ABD Doları Endeksi hesaplanmaya başladığı tarihten itibaren en yüksek 164 seviyelerini test etmiştir. Endeks tüm zamanların en düşük seviyesi olarak da 70 bandına kadar geri çekilme yaşamıştır. Küresel piyasalarda yaşanan kriz dönemlerinde yükseliş eğilimi gösteren DXY, ABD’de yaşanan krizlerde ise düşüş eğilimi göstermiştir. Latin Amerika’daki borç krizi sonrası tüm zamanlarının en yüksek seviyesine ulaşan DXY, 2008 yılındaki Mortgage (Emlak) Krizi sonrası ise tüm zamanlarının en düşük seviyesine gerilemiştir. 2021 yılı Ocak ayı içerisinde 89 seviyelerine kadar gerileyen DXY, Mayıs ayında başlayan yükseliş trendi ile birlikte 97 seviyelerine kadar yaklaşmıştır.

Dolar Endeksi’nin Kripto Paralara Etkisi

Dolar Endeksi güçlü bir ABD Doları anlamına gelir. Güçlü bir ABD Doları ise, yatırımcıların diğer tüm finansal varlıklar yerine yatırımlarını ABD Doları’na çevirme ihtimallerini doğurmaktadır. Bu nedenle dolar karşısında güç kaybedecek finansal enstrümanlara yatırımlar azalacaktır. Hisse senedi piyasasında ABD Doları cinsinden borcu olan şirketlerin hisse senetlerinde satış baskısı gerçekleşebilmektedir. Kısaca güçlü bir DXY, ABD Doları dışındaki tüm finansal varlıklardan çıkışlara ve yatırımların ABD Doları’na kaymasına neden olabilmektedir.

Kripto paralar da birer yatırım aracıdır. Diğer yatırım araçlarından farklılaşan noktaları olsa da kripto paralar küresel fon akışı içerisinde önemli bir yere sahiptir. Aşağıdaki grafikte 2015-2021 yılları arasındaki DXY ve Bitcoin fiyatı görülmektedir.

Bitcoin’in önemli yükselişlerinden biri arasında yer alan 2017 yılındaki 20.000 USD hareketine detaylı baktığımızda, DXY’nin, Bitcoin yükselişe başladığı esnada düşüş trendine girdiğini görebiliriz. 2018 yılı itibarı ile kripto para ekosisteminde gerçekleşen büyük düşüş ve değer kaybı ile birlikte ise DXY yükseliş trendi içerisine girmiştir. DXY’nin bir sonraki düşüş eğilimi ise tam da Bitcoin’in yeni bir ATH seviyesine ulaşacağı yükseliş trendine girmesi ile başlamıştır. Bitcoin yeni bir tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştığında, DXY 2021 yılı içerisindeki en düşük seviyelerine gerilemiştir. Bu da DXY ve Bitcoin arasındaki ilişkiyi tanımlayabilmemizi sağlamaktadır.

Sonuç olarak, DXY ve Bitcoin arasındaki negatif ilişki kendisini 2021 yılında net bir şekilde göstermiştir. Yükselen ABD Doları Endeksi diğer tüm finansal varlıkları olduğu gibi kripto para ekosistemini de negatif olarak etkilemektedir. DXY’de gerçekleşecek yeni bir yükselen trend Bitcoin’de ve diğer kripto paralarda geri çekilmelere neden olabilmektedir. Bu sebeple DXY ve Bitcoin ilişkisini takip etmek kripto para ekosistemi için oldukça değerlidir.

Kaynak: Bitexen Research

REKLAMI KAPAT X