JP Morgan: Merkezi kripto borsaları baskın kalmaya devam edecek

Okuma Süresi: 2 Dakika
JP Morgan: Merkezi kripto borsaları baskın kalmaya devam edecek
Doviz.com
30.11.2022 14:58

JP Morgan stratejistleri, FTX'in çöküşüne rağmen DeFi protokollerinin büyük ölçüde merkezi borsalara dayanması sebebiyle merkezi kripto borsalarının baskın kalmaya devam edeceğini söyledi.

JP Morgan, FTX'in çöküşünün ardından merkezi olmayan platformlara doğru bir kayma bekleyen bazı kripto uzmanlarına rağmen, merkezi borsaların küresel ticaret hacminin çoğunu kontrol etmeye devam edeceğini söyledi.

Bankanın stratejistleri, perşembe günü müşterilerine gönderdikleri bir notta, merkezi olmayan borsaların (DEX) daha yavaş işlem hızlarına sahip olmasının ve varlıklarının bir havuzda toplanmasının kurumsal katılımı sınırlayabileceğini yazdı.

JP Morgan ayrıca DEX'lerde limit emir ve stop loss özelliğinin olmamasını, hacklenmelere karşı kırılgan olmalarını ve aşırı teminatlandırma ihtiyacının olmasının bu borsaların yaygınlaşmasının önünde engel olduğunu belirtti.

Stratejistler, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Ödünç alınan varlıklar veya alınan faiz ödemeleri açısından farklı tokenların kullanılması ve merkezi borsalarda kullanılan bazı işlevselliklerin genel olarak burada bulunmaması nedeniyle merkezi olmayan borsalarda risk-getiri dengesini kurmak daha zor." dedi.

Sam Bankman-Fried'in merkezi borsası FTX'in iflas etmesinden bu yana ise merkezi olmayan borsalardaki faaliyetler artış gösterdi.

Merkezi olmayan platformlardaki işlem hacimleri, bu ay ekim ayına göre %68 artarak 97,22 milyar dolara yükseldi. Ayrıca bu yükselişle birlikte işlem hacimleri de mayıs ayından bu yana en yüksek seviyesine ulaştı.

Birçok gözlemci ise bunu merkezi borsalara duyulan güvenin azaldığı ve demokratikleştirilmiş finansa doğru uzun süreli bir geçişin başladığının işareti olarak yorumladı.

CryptoCompare analisti Hosam Mahmoud ise 23 Kasım'da yayınladığı bir raporda, "FTX'in çöküşünün ardından kullanıcıların merkezi borsalara olan güveninin sarsılması ve DEX'lerin gösterdiği dirençle birlikte, önümüzdeki aylarda piyasa katılımcıları arasında DEX'lerin daha fazla benimsenmesini bekliyoruz." dedi.

JP Morgan ise, DEX işlem hacmindeki son yükselişi kabul etmekle birlikte, bunun uzun vadeli bir eğilimin başlangıcı olduğuna katılmadıklarını belirtti.

Banka stratejistleri, "Son haftalarda DEX'in genel kripto alım satım faaliyeti içindeki payında bir miktar artış olsa da, bunun FTX'in çöküşünü takip eden likidasyonlar kaynaklı olduğunu düşünüyoruz." dedi.

REKLAMI KAPAT X