
Uzmanlar, kripto varlıklara yönelik artan ilginin ortasında bu varlıkların miras ve icra sürecine tabi olduğunu açıkladı.
Türkiye’de yaklaşık 10 milyon kripto yatırımcısı olduğu tahmin edilirken, miras ve icra takibi gibi hukuki süreçlerde kripto varlıkların nasıl değerlendirileceği ise en merak edilen konuların başında geliyor.
Bu kapsamda Binance TR Genel Müdürü Mücahit Dönmez, kamuoyunda merak edilen sorulara yanıt verdi.
Türk Medeni Kanunu’na göre mirasçıların, miras bırakanın tüm malvarlığını doğrudan devraldığını belirten Dönmez, “Bu konuda ayrı bir düzenlemeye gerek olmaksızın, kripto varlıklar da terekeye dahil ediliyor” ifadelerini kullandı.
Dönmez, murisin kripto varlıklarının, bir kripto varlık hizmet sağlayıcısında ya da yeni düzenlemeler sonrasında bir saklama kuruluşunda bulunması halinde, mirasçıların veraset ilamı, ölüm belgesi ve gerekli diğer belgelerle başvurarak bu varlıkları talep edebileceğini belirtti. Ancak Dönmez, varlıkların soğuk cüzdanda tutulması durumunda mirasçıların cüzdana erişebilmek için şifreleri bilmesinin şart olduğunu söyledi.

Avukat Özlem Kurt da ekonomik değeri olan her türlü malvarlığının miras kapsamında değerlendirildiğini belirterek, "Medeni Kanun’un 599. maddesi gereği mirasçılar, miras bırakanın tüm malvarlığı haklarını doğrudan kazanır. Kripto paralara özel bir düzenleme bulunmasa da bunlar ekonomik değer taşıdığı için mirasçılara intikal edebilir” dedi.
Mirasçılar için en büyük zorluklardan birinin vefat eden kişinin sahip olduğu kripto varlıkların tespit edilmesi olduğunu vurgulayan Kurt, bu nedenle kripto sahiplerinin varlıklarını mirasçılarına güvenli bir şekilde bildirmesinin büyük önem taşıdığını ifade etti.