Sterlindeki değer kaybı İngilizleri Bitcoin'e yöneltti

Okuma Süresi: 2 Dakika
Sterlindeki değer kaybı İngilizleri Bitcoin'e yöneltti
Doviz.com
25.10.2022 12:52

Sterlin yatırımcısı, İngiltere'de yaşanan belirsizliklerden kaçarak, Bitcoin’e yöneldi.

İngiltere'nin kısa süreli Başbakanı Liz Truss'un 23 Eylül'de mini bütçesini açıklayarak finans piyasalarını tedirgin etmesinin ardından yatırımcıların bir kısmı, sterlinden uzaklaşarak kripto para birimine yönelmişti.

Araştırma firması CryptoCompare'in verilerine göre, Bitcoin ve sterlin arasındaki işlem hacimleri eylül ayında bir önceki aya göre %233 arttı.

Kripto para biriminin, benzer şekilde euro karşısındaki işlem hacmi de %68 arttı.

Tyr Capital analisti Ed Hindi, "Bitcoin hacimlerinde, gelişmiş bir ülkenin para birimi karşısında ilk kez bu kadar büyük bir artış gördük." dedi.

Analistler ayrıca, 23 Eylül’deki mali planın açıklanması sonrasında pazartesi günü, Bitcoin ve sterlin arasındaki işlem hacminin 846 milyon sterlin (955 milyon dolar) ile günlük rekor seviyeye yükseldiğini, belirtti.

Bu gelişme, Bitcoin'in volatilitesinin tüm yılın en düşük seviyelerine yakın olduğu bir zamanda gerçekleşti.

Refinitiv verilerine göre, hem Bitcoin hem de ABD 10 yıllık tahvillerinin volatilitesi, şu anda 21 seviyesinde bulunurken, eylül ayının başında Bitcoin’in volatilitesi (65), ABD tahvillerinin volatilitesinin (31) iki katından fazla bir seviyeye çıktı.

Krizden kaçış

Sterlin yatırımcıları, para birimleri baskı altında olan diğer yatırımcıların yöneldiği gibi, kripto para piyasasına geçti.

Ancak son dönemlerde kurumsal yatırımcıların da kripto para piyasasını benimsemesiyle, kripto paralar riskli yatırım araçlarıyla daha fazla uyum içinde işlem görmeye başladı.

IDX Digital Assets'in baş yatırım yetkilisi Ben McMillan ise, "Bitcoin hiçbir zaman, krizden güvenli bölgeye kaçış olarak görülmemiştir." dedi.

Analistler ayrıca sterlinden çıkışı, Bitcoin fiyatlarındaki oynaklık sebebiyle, yatırımcıların artan arbitraj fırsatlarından yararlanmak istemesine bağladı.

Bitcoin ise sterlin karşısında, 28 Eylül'de son altı haftanın en yüksek seviyesi olan yaklaşık 17.900 seviyesindeyken, bugün yaklaşık 17.050 seviyesine indi.

Dünyanın en büyük kripto para birimi Bitcoin bu yıl %68'in üzerinde değer kaybederken, geleneksel güvenli yatırım olarak bilinen altın %9, borsa endeksi S&P 500 ise %16 değer kaybetti.

Bitcoin, son haftalarda bir miktar istikrar kazanmış olsa da fiyatı yaklaşık 19.285 dolar seviyesinde bulunuyor.

CryptoCompare analistleri ayrıca, Bitcoin ve sterlin arasındaki işlem hacimlerinin, mali paketin açıklanmasından önceki seviyelere geldiğini belirtti.

Analistler, “İngiltere hükümetindeki belirsizliklerin azalmasıyla, sterlin tekrar güç kazandı.” değerlendirmesinde bulundu.

REKLAMI KAPAT X