Terra UST ve LUNA çöküşü: Bilmeniz gereken her şey

Okuma Süresi: 3 Dakika
Terra UST ve LUNA çöküşü: Bilmeniz gereken her şey
Doviz.com
17.05.2022 12:12

Terra, Tendermint Core kullanan ve Güney Kore'deki en büyük kripto para projelerinden biri olan ICON'un (ICX) oluşturulmasına da yardımcı olan Do Kwon tarafından kurulan Cosmos-SDK tabanlı bir blok zinciridir.

Terra nedir?

Terra, sınır ötesi ticaret için merkezi olmayan bir ödeme ağı sağlamayı amaçlar. Terra Protokolü, TerraUSD adı verilen sabit bir madeni parayı teminatlandırmak için yerel bir token olan Terra Luna'yı kullanır. TerraUSD, fiat para birimlerinden oluşan bir sepete sabitlenir ve Terra Luna tarafından desteklenir.

Luna & TerraUSD nedir?

Luna ve TerraUSD (UST), Cosmos SDK üzerine kurulu Terra Blockchain'in yerel token'larıdır.

UST, ABD dolarına sabitlenmiştir; bu, bir UST'nin her zaman bir dolar ile aynı fiyat civarında olması gerektiği anlamına gelir. Luna bu dengenin korunmasında hayati bir rol oynar.

Stabil madeni paralar genellikle sabitlerini korumak için rezervlere bağlıdır. Bu, (teorik olarak) varlıklarını, döviz dalgalanmasına bağlı olarak değerleyen veya değer kaybeden bir emanet hesabında kilitli tuttukları anlamına gelir. Basitçe söylemek gerekirse, örneğin her istikrarlı USD için emanette tutulan gerçek bir USD olacaktır. (Bu sadece teoride olur).

Bununla birlikte, UST, yeni UST coinlerini basmak için Luna jetonlarını yakarak UST fiyatını 1 dolara sabitleyen akıllı sözleşme tabanlı bir algoritma kullanan algoritmik olarak stabilize edilmiş bir madeni paradır.

Terra Blockchain doğrulayıcıları, topluluk TerraUSD fiyatının sabit fiyatının üzerine çıktığına inandığında yeni TerraUSD basmak için oy verir ve fiyatların çok düştüğüne inandıklarında TerraUSD'yi yok etmek için oy verirler.

Luna ve UST Neden Çöktü?

Balinaların Terra'ya saldırısı

Luna/UST, 7 ve 8 Mayıs arasında, bir balinanın 285 milyon dolarlık UST'yi terk etmesinin ardından %20 ile 3 ayın en düşük seviyesine düştü.

Bunun bir sonucu olarak, UST dolar sabitine karşı değer kaybetti ve 0,98 sente kadar düştü. Bu, Terra'nın düşüşünün başlangıcı oldu.

Luna & UST'nin çöküşüne Blackrock & Citadel menkul kıymetlerinin karıştığına dair söylentiler de vardı. Bununla birlikte, her iki şirket de iddiaları açıkça reddetti.

Ekosistemde ani panik

Belirteçlerin algoritmik olarak basılması ve yakılması, büyük bir ticaret dalgalanmasına dayanacak şekilde tasarlanmamıştır. Çok fazla insan UST'yi çekip satmaya, LUNA'nın fiyatına baskı yapmaya ve arzını artırmaya çalışıyordu. Bu da paniğe ve ölüm sarmalına ve LUNA'nın sıfıra gitmesine yol açan daha fazla satışlara neden oldu.

Terra hiç iyileşecek mi?

Madeni paranın toparlanma potansiyeli var, ancak şu anda işler çok belirsiz. Terra'nın kurucusu Do Kwon Salı günü tweet attı: "$UST için bir kurtarma planı duyurmaya çok yakınız. Sıkı durun."

Çarşamba günü şunları ekledi: "Son 72 saatin hepiniz için son derece zor olduğunu anlıyorum - bu krizi atlatmak için her birinizle çalışmaya kararlı olduğumu bilin, bundan çıkış yolumuzu inşa edeceğiz.

“Terra ekosistemi, içinde kategori tanımlayan uygulamalar oluşturan yüzlerce tutkulu ekiple kripto endüstrisindeki en canlılardan biri… Terra’nın forma dönüşü, görülmesi gereken bir manzara olacak.”

 

REKLAMI KAPAT X