Yeni güvenli liman Bitcoin mi? Kripto devinde sert yükseliş

Okuma Süresi: 2 Dakika
Yeni güvenli liman Bitcoin mi? Kripto devinde sert yükseliş
Doviz.com
24.10.2023 08:59

İşlem hacmine göre en büyük kripto para birimi olan Bitcoin, 35 bin dolar seviyesini test ederek geçen yılın mayıs ayından bu yana en yüksek seviyesine ulaştı.

Bitcoin, dün akşam saatlerinde gelen BlackRock Bitcoin ETF’lerinin Nasdaq için takas işlemlerini gerçekleştiren DTCC’de listelenme haberi sonrası 35.066 dolar seviyesini gördü. Böylelikle Bitcoin, son 17 ayın zirvesine ulaştı.

Lider kripto para birimi, 35 bin dolara yükseldikten sonra bugün TSİ 09.00 itibarıyla ise yüzde 10,15 artışla 33 bin 9366 dolardan işlem gördü.

Yaşanan bu sert yükselişle birlikte Bitcoin'in Aralık 2022'deki çöküşten bu yana gösterdiği toparlanma ise yüzde 109 seviyesinde oldu.

Öte yandan Bitcoin, İsrail-Hamas çatışmasının ardından altın fiyatlarından da daha fazla kazanç sağladı.

Buna göre Bitcoin ve altın arasındaki performansın dinamikleri ve korelasyonu incelendiğinde, göreceli performansların bir göstergesi olan BTC/altın oranının 17 seviyesine çıkarak, Mayıs 2022’den bu yana en yüksek noktaya ulaştığı görüldü. Rasyodaki son bir yıllık artış ise yüzde 48 oldu.

Kaynak: XE

Faiz baskısı sürüyor

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen ülkenin yüksek faiz oranlarına dayanabileceğini belirtirken, piyasalarda ise yüksek faiz ortamına ilişkin endişeler sürüyor.

ABD'nin 10 yıllık tahvil getirisi de bu endişelerin ortasında dün Fed'in yüksek faiz oranlarını sürdüreceği beklentilerinin etkisiyle 2007'den bu yana en yüksek seviyesine ulaşmıştı.

Buna göre Philadelphia Fed Başkanı Patrick Harker ise pazartesi günü Mortgage Bankacıları Birliği'nin yıllık kongresinde yaptığı konuşmada, yüksek faiz oranlarının ilk kez ev alacaklar için önemli bir engel teşkil ettiğinin altını çizmişti.

Yüksek faiz ortamına rağmen Bitcoin uzun vadeli bakiyelerinin toplam arza oranının 2010'dan bu yana en yüksek noktaya ulaşmış olması ise içgörü sunan ilgi çekici bir ölçüt olarak kayıtlara geçiyor. Bu kayda değer eğilim, deneyimli kripto yatırımcılarının varlıklarını sürekli olarak biriktirdiğini ve elinde tuttuğunu gösteriyor.

Kaynak: GlassNode

İLGİLİ ANALİZ Savaşın ortasında kripto piyasaları: BTC, ETH, BNB, XRP ve SOL analizi Kripto para piyasasındaki volatilitenin arttığı bu dönemde, yatırımcılar için doğru bilgiye ulaşmak hayati önem taşıyor. İsrail-Filistin gerilimi ve global ekonomik belirsizlikler gibi faktörlerin piyasayı etkilediği bu kritik zamanda, piyasa değeri açısından en büyük beş kripto para birimi olan Bitcoin, Ethereum, BNB, Ripple ve Solana'nın performansını yakından inceledik.
REKLAMI KAPAT X