Altın fiyatları haftaya kayıpla başladı

Okuma Süresi: 3 Dakika
Altın fiyatları haftaya kayıpla başladı
Doviz.com
08.01.2024 10:13

Altın fiyatları geçtiğimiz haftanın son işlem gününde açıklanan ve beklentileri aşan ABD istihdam verilerinin ardından yeni haftaya kayıpla başladı.

Fed'in faiz indirimine gidebileceğine yönelik yatırımcı beklentilerinin zayıflamasıyla altın fiyatları, 2024 yılının ikinci haftasına zayıf bir başlangıç yaptı. Yatırımcıların beklentileri üzerinde ise cuma günü açıklanan ve istihdam piyasasında esneklik olduğunu gösteren tarım dışı istihdam verisi etkili oldu. Buna göre tarım dışı istihdamın 170 bin seviyesinde gerçekleşmesi beklenirken,  216 bin ile işgücü piyasasının sıkı kalmaya devam ettiği görüldü. Bu durum ise Fed'e faizleri uzun süre yüksek tutması için daha fazla alan sağladı.

İLGİLİ HABER ABD'de kritik istihdam verileri açıklandı ABD Çalışma Bakanlığı'nın açıkladığı verilere göre ülkede tarım dışı istihdam aralık ayında piyasa beklentilerini aştı.

Bu gelişmenin ardından 2023 yılını %10'un üzerinde kazançla kapatan altın ise yeni yılın ikinci haftasına kayıpla başladı.

Buna göre ons altın TSİ 10.00 itibarıyla %0,54 düşüşle 2.032,75 dolara gerilerken, dolar/TL ve ons altın ile hesaplanan gram altın ise %0,40 düşüşle 1.953,17 liraya geriledi.

Piyasalar yeni haftada neleri takip edecek?

Piyasalar cuma günü açıklanan istiham verilerinin ardından perşembe günü açıklanacak olan aralık ayı ABD Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) verilerini bekleyecek. Verinin bir önceki aya göre enflasyonda bir artışa işaret etmesi bekleniyor.

İstihdam ve enflasyonun merkez bankası için para politikasını ayarlarken dikkate alınan iki önemli nokta olduğu göz önüne alındığında ise enflasyonun yüksek olduğuna dair herhangi bir işaretin Fed'in erken faiz indirimi bahisleri ve dolayısıyla altın için kötüye işaret olacağı düşünülüyor.

ABD Merkez Bankası da yapışkan enflasyon ve işgücü piyasasının güçlü olduğuna dair herhangi bir işaretin faiz oranlarını erken indirmesini engelleyebileceği konusunda daha önce uyarıda bulunmuştu.

CME Fedwatch aracı ise güçlü istihdam verilerinin ardından yatırımcıların mart ayında faiz indirimi beklentilerini geri çektiğini gösterdi. Yatırımcılar mart ayında 25 baz puanlık bir indirime geçen hafta %73 ihtimal verirken bu oran şimdi yaklaşık %60,9 seviyesine indi.

Daha yüksek ve daha uzun vadeli faiz oranları ise 2023'ün büyük bir bölümünde baskılanan altın üzerinde baskının devam edip etmeyeceği noktasında kritik öneme sahip olacak.

İLGİLİ ANALİZ Altın yatırımcısının ‘altın dostu’: Yükselen trend Orta ve uzun vadeli bir projeksiyona sahip altın yatırımcısının ‘altın dostu’ yükselen trendlerdir.

Yurt içinde gözler Moody’s kararında

Yurt içinde piyasalar ise cuma günü açıklanması beklenen Moody's'in Türkiye not değerlendirmesine kilitlendi.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's'in 12 Ocak Cuma gecesi açıklanması beklenen olası değerlendirmesinde, Türkiye'nin kredi notunu ‘B3’ olarak tutması beklenirken, görünümünü ise ‘durağan’dan ‘pozitif’e yükselteceği tahmin ediliyor.

Moody's'in 2024 takviminde 12 Ocak Cuma gecesi Türkiye ile ilgili bir değerlendirmesi bulunuyor. Ancak Moody's, takvimde yer alan günlerde bir değerlendirme raporu açıklamayabiliyor. Moody's'in raporu açıklanması durumunda, değerlendirme gece yarısından sonra gelecek.

15 Aralık’ta değerlendirmeyi pas geçmişti

2023 yılı takviminde 15 Aralık olarak görülen rapor açıklama tarihinde Moody's, Türkiye için kredi notuyla ilgili bir değerlendirme yayımlamamıştı.

Moody's bu tarihin ardından açıkladığı ‘Kredi Görüşü’ raporunda, Türkiye'de kurumsal kapasitede toparlanmanın zaman alacağını belirterek, ‘Sıkı parasal duruşun sürdürülmesi ve ücret anlaşmalarının TCMB'nin enflasyonu önemli ölçüde düşürme hedefiyle uyumlu olması halinde görünüm pozitife çevrilebilir’ değerlendirmesinde bulunmuştu.

İLGİLİ HABER Moody’s'ten Türkiye raporu: Toparlanma zaman alacak Kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, Türkiye için yayımladığı raporda, Türkiye'de kurumsal kapasitede toparlanmanın zaman alacağını belirtti.

Reuters haber ajansı ise Moody's, S&P ve Fitch uzmanlarıyla görüşüp, kredi kuruluşlarının 2024 tahminlerini yayımladı. Buna göre 2024’te Türkiye’nin kredi notunun son 10 yılda ilk kez artmasının beklendiği bildirildi.

İLGİLİ ANALİZ Bu hafta piyasaların takip edeceği 4 gelişme Nispeten sakin geçmesi beklenen 2024 yılının ikinci haftasında piyasalar, başta ABD enflasyon verisi olmak üzere İngiltere GSYH, Türkiye perakende satış ve ABD kazanç sezonu verilerini takip edecek.
REKLAMI KAPAT X