Altın fiyatları yükselişte: Gözler ABD verilerinde

Okuma Süresi: 2 Dakika
Altın fiyatları yükselişte: Gözler ABD verilerinde
Doviz.com
29.08.2023 12:01

Altın fiyatları, Fed'in gelecek dönemlerde izleyebileceği faiz artırım politikası hakkında fikir verebilecek önemli enflasyon ve istihdam verileri öncesinde ılımlı bir yükseliş sergiliyor.

Buna göre ons altın, TSİ 11.45'te %0,14 artışla 1.922,72 dolardan işlem görürken; gram altın ise %0,70 artışla 1.645,83 lira seviyesinden fiyatlandı.

OANDA Asya Pasifik analisti Kelvin Wong ise 200 günlük hareketli ortalama olan 1.907 dolarlık seviyenin yukarı kırılmasıyla ons altında kısa vadeli alımların yaşadığını belirtti.

İLGİLİ ANALİZ Yeni haftada altın fiyatlarını etkileyebilecek önemli gelişmeler: Takip edilecek yeni seviyeler Bu hafta açıklanacak kritik ağustos ayı ABD Tarım Dışı İstihdam verisi öncesi ons altının 200 günlük hareketli ortalamasının üzerinde bir kapanış alması dikkat çekiyor. Peki yeni haftada takip edilecek önemli gelişmeler ve yeni seviyeler neler?

Gösterge niteliğindeki ABD 10 yıllık Hazine tahvillerinin getirileri de geçen hafta ulaştığı 2007'den bu yana en yüksek seviyelerinden uzaklaşırken; daha zayıf bir dolar endeksi de, faiz getirisi olmayan altını diğer para birimi sahipleri için daha cazip hale getirme eğilimine girdi.

Dünyanın en büyük altın destekli borsa yatırım fonu SPDR Gold Trust varlıkları da bu gelişmelerin ortasında pazartesi günü %0,3 artış kaydetti.

Wong, konuyla ilgili açıklamasında, Fed Başkanı Jerome Powell'ın yorumlarının enflasyonla mücadelenin sona ermediğini ve dolayısıyla stagflasyon senaryosunun yeniden gündeme gelmeye başladığını gösterdiğini belirterek, bunun da altına yönelik talebi bir miktar canlandırdığını söyledi.

Heraeus analistleri ise konuyla ilgili paylaştıkları bir notta, yüksek faiz oranları sonrasında tüketici harcamalarının yavaşlamasının resesyonu neredeyse kaçınılmaz hale getirdiğini belirterek, bunun da tahvil getirilerinin düşmesi ve dolar endeksinin zayıflamasıyla sonuçlanabileceğini ve altın fiyatlarının da bu senaryodan kazanç sağlayabileceğini aktardı.

Bu hafta açıklanacak bir dizi ABD ekonomik verisi arasında ise Fed'in tercih ettiği enflasyon ölçütü olan ve perşembe günü açıklanacak PCE fiyat endeksi ile cuma günü açıklanacak tarım dışı istihdam raporu yer alacak. Analistler verilerin faiz beklentilerini etkileme potansiyeli sebebiyle yatırımcıların da odağında olacağını aktarıyor.

İLGİLİ HABER İslam Memiş'ten para piyasalarına yönelik uyarı: "Döviz borcu olanlar iyi karar vermeli" Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, yatırım araçlarında yaşanabilecek gelişmelere dair öngörülerini paylaşırken, döviz borcu olanlara da uyarılarda bulundu.
REKLAMI KAPAT X